Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Ljekovita moć jabučnog octa: Čisti kosu i uklanja bradavice

Ljekovita moć jabučnog octa: Čisti kosu i uklanja bradavice
4

Ublažava žgaravicu i smanjuje kiselost, pomaže kod alergija, upala grla i zglobova, astme, poboljšava cirkulaciju, ublažava nervozu, a pektin iz octa pridonosi sitosti

VIDEO

Nekoliko gutljaja razrijeđenoga jabučnog octa podiže energiju i uklanja žgaravicu, a kao narodni lijek za mnoge boljke koristi se stoljećima. Osnova jabučnog octa je octena kiselina koja mu daje kiseli okus, a koja djeluje kao prirodni antiseptik i konzervans. Jabučni ocat sadrži više od 90 različitih sastojaka, među kojima su vitamini, minerali i elementi u tragovima. Između ostalog sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i mangan... 

Jabučni ocat je prirodni napitak koji se najčešće koristi kao nadopuna prehrani upravo zbog brojnih vitamina i minerala koji pridonose održavanju cjelokupnog zdravlja. Znanstveno je dokazano da jabučni ocat održava vitalnost i osvježava organizam, potiče metabolizam te jača tjelesne obrambene mehanizme. 

Primjerice, za pomoć pri mršavljenju ulijte dvije žlice jabučnog octa u 500 ml vode. Napitak se uzima nekoliko puta tijekom dana. Istraživanja upućuju na blag, ali postojan gubitak težine kod ljudi koji su pili razrijeđeni jabučni ocat. Pokazalo se kako jabučni ocat može pomoći u rastapanju masnoća s trbuha i mršavljenju. Želite li smanjiti kiselost i ublažiti žgaravicu, uzmite jabučni ocat. 

Stručnjaci tvrde kako je dovoljno progutati žličicu octa i zatim popiti čašu vode. Za nekoliko minuta počet ćete osjećati olakšanje. No pazite - jabučni ocat ne pomaže ako imate čir. Može biti učinkovit i kod alergija jer čisti sinuse i otvara dišne putove, usput ublažavajući upalu grla i glavobolju. Jabučni ocat također čisti krv od toksina, snizuje povišeni krvni tlak i mogućnost stvaranja ugrušaka, a pomaže i u regulaciji razine kolesterola, masnoća i šećera u krvi. Zbog antibakterijskog djelovanja djeluje i na probavu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pektin iz jabučnog octa doprinosi održanju normalne razine kolesterola u krvi - potvrđuje nutricionistica Sandra Krstev Barać. 

A zato što može sniziti razinu šećera u krvi, osobito je dobar za ljude koji boluju od dijabetesa tipa 2. 

- Popis pozitivnih djelovanja pripisanih jabučnom octu je znatno duži od mršavljenja. Smatra se da pomaže kod upale zglobova, astme, vrtoglavice, umora, glavobolje, kašlja, nesanice, loše cirkulacije i nervoze. No tvrdnje treba uzeti s rezervom jer ni one nisu svoju potvrdu našle u znanstvenoj literaturi - kaže nutricionistica Krstev Barać. 

Smatra se da jabučni ocat potiče i lučenje želučane kiseline te pomaže tijelu da iskoristi hranjive tvari. Također, štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev te regenerira sluznicu crijeva. Jabučni ocat pomoći će vam i u nedostatku koncentracije jer pospješuje mentalne sposobnosti, a pomaže i ako imate problema sa spavanjem.

mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać

Daje osjećaj sitosti i punoće

Ocat se proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuka koji se ostavlja da fermentira nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi. Najvredniji sastojak jabučnog octa preuzet iz jabuki je pektin. On je prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sustavu te tako pridonosi osjećaju punoće i sitosti. Pektin usporava apsorpciju glukoze što održava stabilnu razinu inzulina. Ublažava i oscilacije u razini šećera u krvi i osjećaju gladi, zbog čega je vjerojatno ocat postao dio popularne kure mršavljenja.

Čisti prhut te kosi vraća sjaj i daje joj volumen

Za uklanjanje prhuti natopite tjeme i kosu čistim jabučnim octom te pustite da odstoji pola sata, a zatim isperite. Jabučnim octom možete isprati kosu nakon šamponiranja umjesto nanošenja regeneratora. Napunite praznu bočicu s pola žlice jabučnog octa i šalicom hladne vode. Polako prelijevajte mješavinu preko kose tako da se dobro natopi. Nakon nekoliko tretmana jabučni ocat će vidljivo povećati volumen i dati sjaj kosi.

Uspješno uklanja bradavice s tijela

Namočite vatu jabučnim octom, prislonite je na bradavicu i učvrstite flasterom. Držite vatu na tome mjestu preko noći i nakon nekoliko dana bradavica bi trebala otpasti. Ponovite tretman nekoliko puta nakon što bradavica otpadne kako biste spriječili njezin ponovni rast. Jabučni ocat dobar je i za uklanjanje fibroma, izraslina na koži.

Više pogledajte na portalu ZdravaKrava.hr. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje