Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Nadbubrežna žlijezda vas radi adrenalina čini superjunakom

Nadbubrežna žlijezda vas radi adrenalina čini superjunakom
1

Najpoznatija sam po tome što proizvodim adrenalin pod čijim utjecajem srce brže radi, smanjuje se protok krvi kroz probavne organe, a povećava protok kroz mišiće

VIDEO

Pozdrav, ja sam nadbubrežna žlijezda, sićušna, parna žlijezda koja sjedi na vrhu svakog bubrega, najpoznatija po tome što stvara hormon adrenalin. Dugačka sam pet centimetara, široka tri, a težim samo pet grama. Ne dajte da vas moja veličina zavara jer moja je uloga u tijelu velika. Ako nisam u ravnoteži, neće biti niti hormoni u tijelu, a ni tijelo, pa su moje zdravlje i dobar rad naši zajednički interesi. 

Proizvodim hormone pomoću kojih se nosite sa stresom

Moja glavna zadaća je proizvoditi hormone koji pomažu da se nosite sa svakodnevnim izazovima, ali i stresnim situacijama, a zapovijed da krenem ili stanem dolazi iz mozga, točnije iz žlijezde hipofize. Razlikujem se izgledom, ovisno o tome na kojem sam bubregu, trokutastog sam oblika na desnom, a oblika sličnog polumjesecu na lijevom. Dijelim se na dva dijela koji se razlikuju po podrijetlu, strukturi i hormonima koje izlučuju unutarnji dio zvan moždina i vanjski ili kora.

Do zastoja u mome radu dolazi zbog užurbanog načina života. nema tablete koja bi me vratila u normalu pa pazite što jedete i opuštajte se 

Moždina čini samo desetak posto moje ukupne težine, a u njoj stvaram dva hormona - adrenalin i noradrenalin. Adrenalin je hormon iz vašega tijela koji vjerojatno dobiva najviše pažnje, a nije ni čudno jer postoje svakakve priče o njemu. Često se pojavljuju priče o ljudima koji su podignuli nevjerojatnu težinu poput automobila kako bi spasili dragu osobu. Ne znam koje priče su laži, a koje istina, no adrenalin je stvarno tako nešto sposoban napraviti. On priprema organizam baš za takve situacije, kada trebate hitno reagirati, boriti se za opstanak ili pobjeći od opasnosti. 

Pod njegovim utjecajem srce brže radi, smanjuje se protok krvi kroz probavne organe koji u takvim situacijama nisu potrebni, a povećava protok kroz mišiće vezane uz kosti zbog čega se možete brže i spretnije kretati. Pod njegovim utjecajem se šire i dišni putovi pa imate više kisika u krvi spremnog za trošenje, a jetra oslobađaju veće količine glukoze koju mišići potom mogu pretvoriti u dodatnu energiju. Može se reći da je on poput prekidača koji vas pretvara u superjunaka, ali nažalost, ne pita vas kada će se taj prekidač uključiti. 

Noradrenalin je odgovoran za vašu sposbnost koncentracije

U toj nevjerojatnoj preobrazbi sudjeluje i noradrenalin, drugi hormon koji lučim u moždini. No on ima ulogu i izvan takvih situacija, bez njega se ne biste mogli koncentrirati na posao ni na razgovor s prijateljem - on služi za održavanje koncentracije. Zbog takvih moćnih učinaka adrenalin se kroz injekciju primjenjuje i u medicini. Sigurno ste barem u filmovima vidjeli kako se pacijentu kojem je stalo srce daje injekcija izravno u srce kako bi se ponovno pokrenulo. Liječnici ga primjenjuju kod jakih alergijskih reakcija koje bi mogla nesretno završiti. 

U kori, s druge strane, proizvodim oko 30 različitih hormona, točnije kortikosteroidne hormone koje radim od kolesterola, a koji obavljaju razne zadaće kroz skoro cijelo vaše tijelo. Neću spomenuti sve jer ih je previše nego samo važnije, a to su, primjerice, aldosteron i testosteron. Aldosteron se brine kako bi koncentracija vode i nekih minerala poput kalija i natrija u tijelu bila normalna, a to radi određujući koliko će probavni sustav vode i tih minerala iz hrane uzeti, a koliko baciti. 

U tvornici hormona ponekad dođe do pogreške na traci

Testosteron je muški spolni hormon koji nastaje i u ženskom tijelu, ali u dvadeset, trideset puta manjim količinama. On je odgovoran za sve one razlike između muškarca i žene, ali i potiče seksualno ponašanje, pomaže održavati mišiće snažnima te ima ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Taj hormon ima još jako puno uloga u tijelu, ali nažalost, ne mogu mu sada posvetiti toliko pažnje. 

Dio testosterona koji proizvedem pretvaram u dihidrotestosteron, još jedan muški spolni hormon za koji su nedavna istraživanja pokazala da je djelomično kriv za ćelavost kod mlađih muškaraca. Spomenula sam na početku da mogu biti neuravnotežena i izazvati probleme u cijelom tijelu pa da pojasnim. Neravnoteža u meni nastaje najviše zbog modernog i užurbanog načina života u kojemu su stresne situacije postale svakodnevica. Nažalost, ne postoji tableta koju bi vam liječnik mogao dati da me dovedete u ravnotežu. Najbolje što možete napraviti za mene je zdravo i smisleno jesti, ne pretjerivati s nezdravom hranom i naučiti se opustiti, barem kada vam raspored to dopusti. 

Ako sam neuravnotežena, proizvodim previše ili premalo određenih hormona, a posljedice ovise o kojem je hormonu riječ. Često je za moju neuravnoteženost kriva i moja šefica hipofiza, koja me može stalno gnjaviti da previše radim, ponekad je baš zahtjevna.

Zbog kvara u proizvodnji žene poprime muške osobine

Ako proizvodim previše testosterona i njemu sličnih hormona, posljedica, npr., može biti neobična dlakavost kod žena ili dublji glas nego što je uobičajen. Neću pretjerivati, zapravo jako često proizvodim previše hormona, ali to nije nužno znak za uzbunu. Razvijanje muških osobina kod žene naziva se virilizacija, a prava virilizirajuća bolest pogađa jednu, dvije od 100.000 žena, a kod muškaraca šansu za takvu bolest gotovo se ne može pogoditi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'