Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Nadjačajte proljetni umor uz masažu, zdraviju hranu i boje

Nadjačajte proljetni umor uz masažu, zdraviju hranu i boje
1

Proljetni umor javlja se zbog prilagodbe tijela na nove vremenske prilike, više voća i povrća te aktivniji život. Tijekom promjene usporite, jedite zdravije i više odmarajte

VIDEO

Prvi znakovi proljetnog umora su gubitak apetita, nesanica, stalan umor, nedostatak optimizma, gubljenje smisla za humor i općenito loše raspoloženje. Ovaj sindrom povezan je s neravnotežom u tijelu i slabljenjem imuniteta koji se javlja nakon dugih zimskih mjeseci, odnosno zbog prilagodbe tijela na nove vremenske uvjete. Tome u prilog ide i činjenica da se  tijekom zime jede manje svježeg voća i povrća, metabolizam se usporava, a apsorpcija hranjivih tvari u organizmu postaje otežana.

Za snažnije tijelo

Simptome proljetnog umora najlakše je spriječiti zdravom prehranom s puno vitamina i minerala. Dobro je pojesti barem jednu veliku jabuku na dan, a svakodnevno treba jesti mahunarke i žitarice koje potiču probavu. Smanjite unos slatkog, a ukoliko i dalje osjećate velik umor, možete uzeti dodatak vitamina B12, B6, B1, B2, C,  D i magnezija, koji ljudima najčešće nedostaju, savjetuju nutricionisti. Važno je i dovoljno se opuštati i ne forsirati tijelo na napor, osobito na intenzivne treninge nakon duge zimske pauze. 

Odmaranje živaca

Za opuštanje napetih živaca, koji reagiraju na buđenje prirode i promjenjive vremenske uvjete povezane s proljećem, priuštite su ugodnu masažu cijelog tijela, toplu kupke i slušanje glazbe koju volite. Nemojte se pretrpavati poslovnim obavezama i kućanskim poslovima.

Neka vas garderoba razveseli

S porastom temperatura tople veste se zamjenjuju tankim pamučnim majicama, a najbolje je da one budu u veselim bojama. Nošenje jarkih boja, poput narančaste, značajno popravlja raspoloženje, a i jako lijepo izgleda na suncu.

Proljetna detoksikacija

Detoksikacijom se tijelo oslobađa štetnih tvari te time potiče imunitet, ali i probavni, dišni i mokraćni sustav, piše Naturala.hr. Neke od metode detoksifikacije su post, povećanje unosa vode i drugih tekućina, jedenje sirove hrane i uzimanja dodataka prehrani.

Za proljeće je idealan oblik detoksikacije ljekovitim biljem, koje se uzima kao dodatak prehrani ili u obliku čaja nekoliko puta na dan. Korijen maslačka, list ružmarina, list koprive, korijen čička i sikavica snažno djeluju na jetru i bubrege, glavne filtracijske sustave za toksine u organizmu. 

U vrijeme detoksikacije iz prehrane se izbacuje kava, alkohol i sva prerađena hrana, osobito šećeri. Važnu ulogu u čišćenju organizma ima klorofil, zeleni pigment iz biljaka koji potiče rast dobrih bakterija u crijevima i probavu. Najviše ga se može pronaći u listovima mlade pšenice, ječma, špinata, koprive, blitve, kelja, radića i matovilca, pa ih je poželjno jesti nekoliko puta na tjedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith