Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Ne znojite se normalno: Veće su šanse od toplinskog udara

Ne znojite se normalno: Veće su šanse od toplinskog udara
1

Osim vrućina mnogo je drugih razloga kada se prekomjerno znojite, a to mogu biti trudnoća, menopauza, ali i situacije u kojima ste pod stresom ili ste jako sretni

VIDEO

Ljetna vrućina svakako će vas natjerati da se pojačano znojite po cijelom tijelu kako biste se prirodno rashladili, pa u takvim situacijama teško da ćete spriječiti da vam se šminka ne otopi s lica ili da vam majica ne bude barem malo vlažna. 

No osim vrućina mnogo je drugih razloga kada se prekomjerno znojite, a to su trudnoća, menopauza, ali i situacije u kojima ste pod stresom ili sretni.

- U trudnoći i kod dojenja često je pojačano znojenje. U tim se životnim fazama znoj može tretirati, ali u dogovoru s liječnikom. Tijelo svake žene drukčije ‘odgovara’ na menopauzu, pa tako razvijaju i različite simptome znojenja, od izostanka do izrazito jakih i naglih napadaja ‘vrućine i preznojavanja’ - objašnjava dermatologinja Ivana Nola. 

I lučenje hormona utječe na znojenje. Kod pojačanog rada štitnjače pojavljuje se i pojačano znojenje, no terapija se provodi u dogovoru s endokrinologom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne znojite li se normalno ili ste u šetnji odjedanput shvatili da ste se prestali znojiti, povećana je šansa od toplinskog udara. Istog se časa pomaknite sa sunca u hladovinu i popijte tekućinu bez kofeina i alkohola. Stanje organizma možemo procijeniti i po tome kakva nam je mirisa znoj - smrdljiv ili kiseo, ali i ako je hladan. 

Kad smo pod psihičkim ili emotivnim stresom, znoj proizvode apokrine žlijezde, koje se nalaze samo u određenim područjima na tijelu, najčešće ispod pazuha. Tzv. stresni znoj sadrži masti i proteine (umjesto samo vode i soli kakvog je sastava običan znoj) koji se miješaju s bakterijama na našoj koži stvarajući vonj. Isto se događa i ako smo zabrinuti ili u strahu. Ili sretni.

- Vonjav znoj povezan je s prehranom (luk, češnjak, jako začinjena hrana izazivaju snažan tjelesni miris), kao i s razvojem velikog broja mikroorganizama na površini kože, većeg od uobičajenog, koji u toplijoj okolini i na vlažnoj podlozi uz ljuštenje površinskog epitela razvijaju različite mirise. Izražen je i kod slabog održavanja higijene - objašnjava dr. Nola. 

Dodaje da “kiseli” znoj nastaje u slučaju promjene omjera zastupljenosti vode, elektrolita, bikarbonata, mokraćne kiseline, hlapljivih masnih kiselina i kolesterola uz jaču aktivnost mirisnih žlijezda i mikroorganizama na površini kože. Zato valja nositi prozračnu odjeću, redovito se depilirati u predjelu pazuha i rabiti antiseptičke sapune kod redovitog tuširanja i pranja pazuha ako je potrebno i više puta na dan.

- Hladan znoj pojavljuje se nakon neočekivana stanja organizma, uz hladnu, orošenu i blijedu kožu, u situacijama nagle slabosti, pada šećera i jakih gastrointestinalnih smetnji, u stanju gubitka krvi, jakog bola ili straha. Takav znoj nema poveznice s osnovnom funkcijom regulacije tjelesne temperature - zaključuje dr. Nola.

Fotolia

Odjeća prirodnih materijala trebala bi biti prvi izbor

Ako imate problema s pretjeranim znojenjem, neovisno o aktivnostima i godišnjem dobu, možete si pomoći ako nosite odjeću od prirodnih materijala - vune, pamuka, lana i svile. Čarape mijenjajte svakodnevno, a cipele s kožnatim uloškom prozračujte. Pazite na higijenu tijela. Rabite antibakterijski sapun i antiperspirante. 

Ako se premalo znojite, morate to uvijek imati na umu

Dugotrajna hipohidroza (smanjeno znojenje) pojavljuje se zbog oštećenja živaca, lijekova ili je nasljedna, a može uzrokovati srčane probleme. Ljudi koji nemaju razvijene žlijezde znojnice moraju biti upućeni o načinu reguliranja tjelesne temperature korištenjem različitih sprejeva, hladnih obloga i boravkom u klimatiziranom prostoru.

Semafor zdravlja:

Pogrešna hrana i genetski poremećaj uzrok vonja

Tijekom probave jaja, mahunarki i ribe neki organizmi ne mogu razbiti kemijski spoj trimetilamin, koji onda izbacuju putem znoja, urina i disanja. Zbog toga miris tijela zaudara na truljenje ribe, jaja ili smeće, otkrivaju stručnjaci. 

I prehrana utječe na znojenje, odreknite se alkohola

Određena prehrana također može izazvati pretjerano znojenje ili neugodan miris. Zato smanjite unos kofeina, alkohola i začinjene hrane. Pijte čaj od kadulje za slabije znojenje, a banane jedite da nadoknadite elektrolite. 

Hidrex terapija za dlanove i stopala koja se znoje

Hiperhidroza (pojačano znojenje) smanjuje kvalitetu života. Samo kod blago pojačanog znojenja pomažu antiperspiranti. Pojačano znojenje pazuha liječi se injiciranjem botulina u pazuhe svakih četiri-šest mjeseci. Za znojenje dlanova i tabana koristi se hidrex terapija, odnosno iontoforeza, u deset tretmana, a ponavlja se četiri-šest mjeseci.

Manje emotivnih podražaja za manje znoja

Pretjerano znojenje je često rezultat pretjerane stimulacije živaca koji pokreću znojne žlijezde. U takvim situacijama je zato jako važno “smiriti živce” aktivnostima, uz uzimanje vitamina B ili nekoga biljnog pripravka. 

Znojenje uz funkciju hlađenja čisti organizam

Znojenje je ključna reakcija kod vrućice jer tijelo tako pokušava izbaciti toksine i teške metale. U čišćenju vam može pomoći i sauna, koja će ubrzati i stimulirati znojenje te povećati sposobnost kože da eliminira toksine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju