• Članak
  • Komentari 1
  • Share 1
  • Tweet

Novi skener otkriva rak dojke brže i bez rendgenskih zraka

Žene s rakom dojke proizvode različite signale na površini kože koje skener otkriva bez kontakta s tijelom, a uspješan je i u otkrivanju karcinoma kod mlađih žena

Ponedjeljak, 29. 8. 2011. u 13:00    Piše: Monika Horvat
Novi skener otkriva rak dojke brže i bez rendgenskih zraka Fotolia Rak dojke najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu

Učinkovitost novog skenera za rano otkrivanje raka dojke iznosi 92 posto, dok je tradicionalna mamografija učinkovita u 80 posto slučajeva, otkriva studija Medicinskog fakulteta Hadassah Jeruzalem. Žene s rakom dojke proizvode različite signale na površini kože koje novi skener otkriva bez kontakta sa samom kožom. Ova tehnologija omogućuje otkrivanje karcinoma u mlađih žena čije je struktura grudi uglavnom gušća nego kod starijih žena, ističu znanstvenici. Novi stroj otkriva rak dojke bez zračenja infracrvenim zrakama i toplinskom energijom, koji se koriste u mamografiji. 

- Mamografija je zastarjela tehnologija koja zahtijeva proučavanje rendgenskih zraka golim okom. Novi skener je točan sam po sebi i doktori tu ne igraju ulogu. Rezultat dobijete na zaslonu, a ne očitavanjem rendgenskih zraka i traženjem tumora - ističe voditelj studije radiolog Eugene Libson. 

Uređaj, koji je razvio Institut Real Imaging, dobio je službeni pečat Europske unije i do kraja godine trebao bi se početi koristi u Velikoj Britaniji.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Zdravlje.

Tagovi: novi skener, rak dojke, mlađe žene, mamografija, grudi

Izdvojeni komentari 1 komentara Pogledaj sve komentare
29.08.2011., 14:10

forrest gump: Iako karcinom nije zezancija i ja se ne zezam s njim , ja bi dragovoljno nekoj ženi skenirao grudi jer u rukama imam dobar osjećaj za takve stvari .

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar