Obavijesti

Lifestyle

Komentari 40

Odličan trening: Skakanjem preko užeta do savršene guze

Odličan trening: Skakanjem preko užeta do savršene guze
1

Minus i plus: Preskakanje užeta razvija koordinaciju te pomaže mršavljenju, no ako niste u formi, ne rabite ga za zagrijavanje nego kao zamjenu za kardiovježbe

VIDEO

Uže za preskakanje globalna je sprava u kojoj rade i velike mišićne skupine na nogama poput listova, kvadricepsa i gluteusa, ali i manji unutarnji mišići koji se brinu kako će tijelo doskočiti i kako će se ponovno odraziti, objašnjava osobni trener Branimir Vajda.

I ruke, dodaje, rade kontrolirajući brzinu te smjer konopa. Zato preskakanje užeta razvija koordinaciju, elastičnost, pomaže mršavljenju te kao aerobna aktivnost jača pluća i srce. Glavna zadaća užeta je postizanje veće elastičnosti tetiva jer je kod preskakanja najviše opterećen tetivno-zglobni aparat. Stoga nakon preskakanja nije potrebno istezanje. Ljudima koji su u dobroj formi i vrhunskim sportašima uže služi za zagrijavanje, no za rekreativce koji nisu u tako dobroj formi odlično je kao metoda za podizanje potrošnje energije tijekom treninga. 

- Uvrstite ga u glavni dio treninga kao zamjenu za kardiovježbe. Nakon klasičnog zagrijavanja možete napraviti dvije serije trbušnjaka pa preskakati uže dvije, tri minute te ponovno odraditi seriju vježbi za drugu mišićnu grupu - savjetuje trener Branimir Vajda. 

Upitali smo ga i koliko se smije preskakati uže u komadu. 

- Kada u listovima dobijete osjećaj tvrdoće, stanite sa skakanjem - upozorava Vajda.

Aktivnosti poput ove koje stvaraju velike sile u zglobno tetivnom aparatu treba izvoditi u simetrali kako bi se smanjila mogućnost od ozljede. Kod neasimetričnih doskoka sile se prenose s unutarnje ili vanjske strane nogu te izazivaju prijenos sile na diskove što svakako treba izbjeći. Valja upamtiti i da je efikasnije preskakati uže bosih nogu jer se tako vježba fina motorika. Imate li problema s koljenom, skočnim zglobom ili kralježnicom, izbjegavajte uže.

Simetrija je važna 

Lijeva i desna strana neka budu jednako opterećene. Skakućite zato na obje noge. 

Pozor, doskok 

Svaki doskok trebali biste amortizirati na skočnim zglobovima i u koljenima. 

Dužina užeta 

Stanite skupljenih stopala na uže. Ručke neka vam budu u visini kukova.

Primjer treninga 

  • 1. Laganim tempom preskači konop, svakih 60 sekundi ubrzaj tempo deset posto. Ponavljaj do osam minuta.
  • 2. Isteži mišiće nogu 60 sekundi.
  • 3. U raskoraku kruži konopom oko tijela te prebacuj težište s jedne nogu na drugu. Ponavljaj 120 sekundi.
  • 4. Preskači vijaču s promjenom tempa. Odnos maksimalnog i laganog preskakanja u sekundama treba biti: 90-30, 75-30, 60-30, 45-30, 30-30, 45-30, 60-30, 75-30, 90-30 (odnosno 90 sekundi maksimalno - 30 sekundi lagano, 75 sekundi maksimalno - 30 sekundi lagano i tako dalje). Preskačite vijaču 14 minuta i pazi da ti puls ne prelazi 160 otkucaja u minuti.
  • 5. Napravi vježbe istezanja za cijelo tijelo.

Posebna ponuda 

Uže za preskakanje xplorer s ergonomijskim gumiranim drškama po cijeni od 29,99 kn možete nabaviti na Mondo.hr ili naručiti na 0800 44 68. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara