Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Oprez, i bilje može biti opasno: Zeleni čaj i gavez štete jetri...

Oprez, i bilje može biti opasno: Zeleni čaj i gavez štete jetri...
1

Zbog pretjerivanja sa zelenim čajem djevojka je dobila hepatitis. Ljekovite biljke ponekad štete radi velikih doza, a ponekad zbog uzimanja s nekim ljekovima

VIDEO

To što je nešto prirodno i ljekovito ne znači da nije štetno pretjera li se s količinom. Dokaz tomu je 16-godišnja djevojka iz Velike Britanije koja je ispijala nekoliko mjeseci po tri šalice zelenog čaja svakog dana jer je željela smršavjeti. Umjesto toga jednog je dana zbog vrtoglavice, mučnine te bolova u želucu i zglobovima otišla u bolnicu. Liječnici su zaključili da joj je tolika količina zelenog čaja uništila jetru. Djevojka je dobila žuticu i oboljela je od hepatitisa.

Inače, hepatitis može biti uzrokovan virusom ili oticanjem jetre zbog velike količine štetnih sastojaka iz, na primjer, alkohola. Ali, ona nije pila alkohol niti se drogirala ili pretjerivala s lijekovima, a nije ni putovala te bila u doticaju s ljudima oboljelima od hepatitisa. Ipak, liječnicima je priznala kako je naručivala zeleni čaj iz Kine preko interneta. Liječnici su joj rekli da odmah prestane piti taj čaj, a nakon tretmana tekućinom i lijekovima jetra joj je splasnula, piše Daily Mail.

Nije zeleni čaj jedina ljekovita biljka s kojom, se ne smije pretjerivati. Ovo je još nekoliko njih:

Kava kava (Piper methysticum) - Korijen ove polinezijske biljke popularan je zbog toga što liječi tjeskobu, opušta, pomaže kod nesanice i bolova u leđima. Međutim, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija vodi ozbiljnim zdravstvenim problemima, oštećenju jetre pa čak i smrti. Uz, to kažu da može oštetiti živce i uzrokovati promjene na koži.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ova biljka ima učinke slične alkoholu i treba biti oprezan i ako se uzimaju neki lijekovi. Preporuka je uzimati ovu biljku najviše tri do četiri tjedna, ali samo ako je jetra posve zdrava. Inače, ponekad je potrebno i do osam tjedana da bi se osjetilo njezino djelovanje.

Fotolia

Gavez (Symphytum officinale) - ova biljka ima reputaciju odličnog učinka na tkivo - kod ozljeda, modrica, uganuća, prijeloma, oteklina, upala i ostalog. Zbog rizika od teškog oštećenja jetre i pluća, gavez nikad ne bi trebalo uzeti kroz usta, na primjer, ispijati ga kao čaj. Toksini iz ove biljke u tijelo mogu ući i kroz oštećenu kožu, piše Web MD.

Čaparal ili hrastov grm (Larrea divaricata) - smanjuje bol, upalu i iritaciju kože, no ova biljka s jugozapada SAD-a  najpopularnija je zbog navodno dobrog učinka u borbi protiv raka. Na internetu se nudi u raznim oblicima, a stručnjaci kažu da je otrovna i u nekim slučajevima izaziva nepopravljiva oštećenja na jetri. Također, vrlo je opasno uzimati čaparal s drugim lijekovima, primjerice s onima za zgrušavanje krvi, protuupalnim lijekovima, onima za dijabetes, liječenje depresije...

Brusnica - ovo bobičasto voće popularno je zbog visokog udjela vitamina C, a mnogi ga koriste i za ublažavanje infekcije mokraćnog mjehura. Ali, neke studije pokazale su kako ponekad ima loš učinak na neke lijekove. Na primjer, može pojačavati učinak lijekova protiv zgrušnjavanja krvi pa je preporuka konzultirati se s liječnikom prije konzumacije, piše Drugs.

Dreamstime

Noćurak - ulje ove biljke pomaže kod raznih bolesti, ali i usporava zgrušnjavanje krvi pa može dovesti do krvarenja i modrica te ga nije dobro koristiti u kombinaciji s lijekovima koji imaju učinak razrjerđivanja krvi. Paziti treba i s količinom jer prevelika doza izaziva Prevelika količina ponekad izaziva konvulzije ako se uzima s lijekovima protiv konvulzija.

Valerijana - Ona se upotrebljava kod nesanice i tjeskobe, ali ne smije se uzimati sa oko 500 lijekova jer im remeti učinak. Važno je porazgovarati s liječnikom i provjeriti smije li se s određenim lijekom piti valerijana ili ne.

Ginseng- vrlo poznata biljka zbog podizanja otpornosti organizma kod stresa i vitalnosti organizma. Međutim, stručnjaci tvrde da dugotrajna upotreba ginseng povećava rizik od nastajanja ugrušaka u krvi i krvarenja. Također, utječe na krvni tlak te može poremetiti učinak lijekova za tlak te lijekova za dijabetes.

Ginkgo Biloba - njegova upotreba seže daleko u povijest kineske tradicionalne medicine. Koristi se kod simptoma Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te poboljšanju memorije općenito. Ipak, ponekad smanjuje antivirusno djelovanje lijekova koji se koriste, na primjer, kod oboljelih od HIV-a. Također, može izmijeniti djelovanje skoro 500 vrsti lijekova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima