Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Oprez, upala mjehura može često i lako zahvatiti bubrege

Oprez, upala mjehura može često i lako zahvatiti bubrege
1

Blago peckanje i češće mokrenje su simptomi upale koje ne smijete ignorirati. Pijte što više tekućine, do dvije litre, te češćim mokrenjem pokušajte izbaciti bakterije

VIDEO

Urinarne infekcije nisu komplicirana bolest i često ih možemo zaliječiti sami, no kod jačih ili učestalih upala vrlo je važno što prije otići liječniku jer zanemarivanje simptoma može dovesti do cistitisa te zakomplicirati liječenje. 

- U slučaju jednostavne upale, što kod žena i muškaraca podrazumijeva blago peckanje i potrebu za učestalijim mokrenjem, bez temperature, iscjetka ili bolova, problem se često može riješiti bez liječnika - kaže urolog, dr. Ivan Kapun. 

To je znak da su se bakterije naselile u mjehuru i treba ih pokušati izbaciti što češćim mokrenjem. Stoga treba piti barem 1,5-2 litre tekućine na dan, prije svega biljne čajeve ili uvin čaj, te mokriti čim za to osjetimo potrebu. Tako organizam izbacuje bakterije. U većini slučajeva upala može proći nakon nekoliko dana i bez posljedica. Međutim, ako ne izbacimo bakterije iz mjehura, one se razmnožavaju i mogu se širiti, što će izazvati teže infekcije, odnosno komplikacije zbog kojih će liječenje biti teže i sporije. 

- Kod muškaraca bakterije se često prošire na mokraćovodnu cijev, a zanemarivanje simptoma infekcije kod žena često dovodi do cistitisa, upale mjehura - kaže dr. Kapun. To mogu pratiti i bolovi pri mokrenju te bol u leđima ili pritisak iznad pubične kosti kod žena. Može se pojaviti i povišena temperatura, a često i učestalo mokrenje malih količina mokraće, stalni pritisak na mokrenje te nemogućnost kontrole mokrenja, što može biti neugodno - dodaje. Ponekad može biti i krvi u mokraći, a prisutan je i neugodan, jak miris mokraće. Često se mogu pojaviti i bolovi pri spolnom odnosu, a kod jačih upala i mučnina i povraćanje, umor i tresavica te smetenost. 

Žene su sklonije razvoju cistitisa zbog toga što imaju kraću uretru pa bakterije ne moraju dugo putovati do mjehura te zbog relativno kratkog razmaka između otvora uretere i anusa. 

Uz spolni odnos jedan od načina da se kod žena “prenese” bakterija je i pogrešno brisanje papirom nakon velike nužde. Kod muškaraca s anatomski zdravim urinarnim traktom zapravo je vrlo rijedak. Procjenjuje se da će od cistitisa oboljeti dva posto ljudi, a najčešći je kod spolno aktivnih žena u dobi od 20 do 50 godina, no može se pojaviti i kod spolno neaktivnih djevojčica ili žena. Rizik je puno veći kod starijih, kod kojih se udio osoba koje obolijevaju od cistitisa iznosi oko 33 posto. Simptomi upale mjehura svakako su razlog da se odmah javimo liječniku i počnemo s terapijom kako se bakterija ne bi širila i izazvala još veće komplikacije. 

- U vrlo teške oblike upale ubrajaju se upale bubrega, koje obično prati i bol u leđima te smetnje pri mokrenju, povišena temperatura i krv u mokraći - upozorava naš sugovornik. Liječenje upale urinarnog trakta u pravilu počinje laboratorijskim nalazima iz urina na temelju kojih će liječnik propisati terapiju antibioticima ili uroantisepticima.

- Kod prvih simptoma bez razvijene upale danas se terapija propisuje samo iznimno, odnosno preferira se liječenje prirodnim putem, uz puno tekućine i što češće mokrenje. Lijekovi se propisuju samo u iznimnim slučajevima, na primjer, kod trudnica. S druge strane, kod prvih simptoma upale mjehura često je dovoljna kratkotrajna terapija, ponekad i do tri dana, da se problemi riješe - objašnjava dr. Kapun. 

Nije naodmet ponoviti: Pazite kako se brišete

Žene bi trebale prati spolovilo od naprijed prema unatrag, a na isti način trebaju se brisati nakon nužde. Time se sprečava prijenos bakterija i infekcije iz završnog dijela probavnog sustava u mokraćni sustav.

Birajte pamučno rublje i svakako mokrite nakon seksa

Mokrenje prije i odmah nakon spolnog odnosa te pranje genitalija prije odnosa može ukloniti bakterije koje su mogle biti unesene tijekom odnosa. Ne nosite uske hlače ni rublje. Rublje bi trebalo biti pamučno, savjetuju urolozi.

Pripazite na pH vrijednost proizvoda za intimnu njegu

Za pranje genitalija rabite vodu i sapun s kiselom pH-vrijednosti. Izbjegavajte ženske higijenske proizvode poput intimnih sprejeva, kupki i pudera te parfimiranoga toaletnog papira i maramica za intimno područje.

Nažalost, žene bi trebale što kraće uživati u kupkama

Žene bi se češće trebale tuširati nego ležati u kadi. Ako leže u kadi, to nipošto ne bi trebalo trajati dulje od 20-ak minuta. Treba izbjegavati pjenušave i uljne kupke te jake sapune koji mogu nadražiti uretru i genitalije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith