Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Patite od jakih glavobolja? Trebali biste smanjiti unos soli

Patite od jakih glavobolja? Trebali biste smanjiti unos soli
2

Smanjivanjem unosa soli na šest grama na dan glavobolje će se prorijediti 30 posto. To je zato što manji unos natrija pridonosi sniženju tlaka koji izaziva bol

VIDEO

Smanjenje unosa soli za otprilike tri grama - što odgovara polovini žličice - mogu se smanjiti glavobolje 31 posto, pokazalo je istraživanje koje su proveli stručnjaci s američkog Sveučilišta John Hopkins. 

Sudionicima istraživanja koji su jeli oko devet grama soli na dan, što odgovara prosjeku potrošnje u SAD-u, unos soli najprije je smanjen na šest grama. To je dovelo do prorjeđivanja glavobolja za otprilike 30 posto, što se dodatno potvrdilo nakon što su nakon nekog vremena unos soli smanjili na samo tri grama na dan. Stručnjaci pretpostavljaju da je to zato što manji unos soli, odnosno natrija, pridonosi sniženju krvnog tlaka pa su se prorijedile glavobolje koje su inače često uzrokovane visokim krvnim tlakom. 

- Nema nimalo sumnje da povećani unos soli utječe na povišenje krvnog tlaka. Prema istraživanjima koja su prije provedena, smanjenje soli tri grama dovodi do smanjenja dva-tri milimetra žive, što odgovara smanjenju koje mogu proizvesti svi lijekovi koji se propisuju za smanjenje tlaka - kaže prof. dr. Bojan Jelaković, nefrolog s KBC-a Rebro i predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju. Jedan od simptoma visokog arterijskog tlaka može biti glavobolja, no to nije jedini mehanizam reakcije organizma na višak soli, dodaje Jelaković. 

- Sol je izravan otrov za stanice krvnih žila, pa može doći do njihova oštećenja, zbog čega se kao posljedica može pojaviti glavobolja. Također, kod povećanog unosa soli povećava se i aktivnost simpatikusa u mozgu, što također može biti uzročnik glavobolje - pojašnjava naš sugovornik. 

Osim toga, hipertenzija povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca i bolesti bubrega, pretilosti, osteoporoze, pa čak i nekih vrsta karcinoma, te je vrlo poželjno smanjiti unos soli koji utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa posredno i na smanjenje rizika od spomenutih bolesti. 

Prvi korak bilo bi da se prestane dosoljavati hrana u tanjuru, kažu nutricionisti. 

Fotolia

- Također, treba izbjegavati dimljenu te usoljenu hranu, salame i grickalice, odnosno sve namirnice koje sadrže dodanu sol - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. U to spadaju i razni umaci i marinade te gotova jela, a to se osobito odnosi na juhe iz vrećice.

Stručnjaci: Unos soli treba smanjiti barem na devet posto 

Hrvatska je, inače, treća u svijetu po unosu soli, s prosječnih 11,6 grama na dan, s tim da prosjek za muškarce iznosi oko 13, a za žene oko deset grama, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta te stručnjaka s Rebra, upozorava prof. dr. Jelaković. 

Dodaje kako su stručnjaci s Rebra zato još 2006. inicirali kampanju za smanjenje unosa soli. U listopadu ove godine usvojen je i Strateški plan smanjenja unosa soli koji predviđa smanjenje unosa soli 20 posto do 2020. godine, s prosječnih 11,6 na 9,3 posto, što između ostalog uključuje i pregovore s proizvođačima hrane koji bi trebali smanjiti unos soli u proizvodnji i obradi namirnica. Za taj dio plana zaduženo je Ministarstvo zdravlja. 

Okidači za glavobolje: Promjene vremena, manjak sna, umor i intenzivni mirisi

Južina, odnosno visok udio vlage u zraku, uz visoku temperaturu, jedan je od najčešćih uzroka glavobolje. No to može biti i nedostatak sna, umor te emocionalni stres. To može biti i pretjerana iritacija osjeta: prejako bljeskanje svjetla, preglasni zvukovi ili preintenzivni mirisi. Preskakanje obroka također može izazvati glavobolju, kao i višak alkohola, pogotovo vina. Naravno, glavobolju može izazvati visoka razina stresa te zdravstveni problemi poput gripe, upale sinusa, pa čak i pretjerano vježbanje. 

Top pet savjeta

  • 1. Minerali: Šalica blitve sadrži 1000 miligrama kalija (četvrtinu dnevne doze), no bogata je kalcijem i magnezijem, koji imaju važnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka.
  • 2. Čuvajte se skrivene soli: Visoku razinu soli sadrži umak od rajčice, kao i kečap za pizzu te umaci kojima su začinjeni fast food sendviči. Tu su i sve ukiseljene namirnice. 
  • 3. Zdrave zamjene za kruh: Bijeli kruh, peciva te tjestenina sadrže visoke količine natrija. Zamijenite ih kruhom i pecivima od integralnog brašna kod kojih je udio natrija niži. 
  • 4. Izbjegavajte: Mesne prerađevine poput šunke, slanine i kobasica. osim soli sadrže i puno masnoća te ih treba izbjegavati ili jesti u što manjim količinama, tvrde nutricionisti.
  • 5. Zbrajanje: Pazite na sitnice - žličica kečapa, majoneze ili kapara neće vas ubiti, no kad procjenjujete unos soli tijekom dana, nemojte zaboraviti na te i slične dodatke.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje