• Članak
  • Komentari 7
  • Share 99
  • Tweet1

Pčelinji otrov bit će novi lijek za bolove u leđima i artritis?

Otrov pčela spoj je više proteina i aminokiselina koje na organizam djeluju protuupalno, a osjećaj boli smanjuju za oko 75 posto te podižu ukupan imunitet

Utorak, 19. 2. 2013. u 14:30    Piše: Martina Japec
Pčelinji otrov bit će novi lijek za bolove u leđima i artritis? Thinkstock Injekcija s otrovom smanjuje bol u leđima za 75 posto

Injekcije koje sadrže pčelinji otrov olakšavaju kronične bolove u leđima i nogama, otkrila je studija Sveučilišta Sjeverna Karolina. Znanstvenici su otkrili da već nekoliko injekcija koje sadrže otrov pčele umanjuju bolove i za 75 posto, piše Daily Mail. 

Iako je pčelinji otrov od davnina poznat kao lijek, pa se primjerice i Mao Ce Tung do starosti podvrgavao svakodnevnim ubodima pčela, tek nedavne studije dokazale su njegovu učinkovitost u liječenju konkretnih zdravstvenih problema.

Osim bolova u leđima i udovima, pčelinji otrov se pokazao korisnim i u liječenju bolnih zglobova, pa stručnjaci vjeruju da bi mogao biti vrlo koristan u liječenju artritisa. 

Pčelinji otrov je gorka bezbojna tekućina koji se sastoji od mješavine proteina, a djeluje kao sredstvo protiv zgrušnjavanja krvi i smanjuje upale. Tek jedan posto ljudi alergično je na ubod pčele, a znanstvenici vjeruju da bi se nakon detaljnog istraživanja na ljudima pčelinjim otrovom mogle umanjiti brojne bolesti i povećati ukupni imunitet organizma. 

Pročitajte više vijesti iz rubrike Zdravlje.

Tagovi: upale, ubod pčele, pčelinji otrov, bol u leđima, artritis

Izdvojeni komentari 7 komentara Pogledaj sve komentare
19.02.2013., 15:04

Vanr: Za to sam čuo još tamo krajem 80tih i gledao kako čovjek stavlja pčele na ruku da ga bodu jer kaže da ga poslije ne bole zglobovi zbog artritisa.

19.02.2013., 14:45

Lori Loredana: Daj Bože što prije taj lijek. On se inače vani koristi i za liječenje vrlo teške bolesti, multiple skleroze i to s uspjehom.

19.02.2013., 19:36

Lebron Petrovic: Skoro svaki otrov u malim količinama je lijek i skoro svaki lijek u velikim količinama je otrov !

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar