Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pranje, kuhanje i odvajanje će spriječiti trovanje hranom ljeti

Pranje, kuhanje i odvajanje će spriječiti trovanje hranom ljeti
1

Važno je odvajati različite vrste namirnica kako se bakterije ne bi prenosile, ostatke treba brzo pospremiti u hladnjak, a namirnice peći na ispravnoj temperaturi

VIDEO

Trovanje hranom mnogo je češće ljeti nego u bilo koje drugo godišnje doba, zbog visoke vlažnosti i visokih temperatura, koji stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija. Bakterije se osobito brzo razmnožavaju u proteinskoj hrani poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda i jaja, kao i povrća poput graha i žitarica, ističe nutricionistkinja i kolumnistica Fox Newsa, dr. Tanya Zuckerbrot. 

Ona tvrdi kako je redovito pranje ruku najdjelotvorniji način zaštite od trovanja hranom. Prije pripreme i dodirivanja hrane važno je svaki put dobro oprati ruke u toploj vodi i sa sapunom, a osobito nakon odlaska na zahod, dodirivanja životinja ili prljavih površina u domu te mijenjanja pelena. Ako jedete hranu izvan kuće, sa sobom obavezno nosite vlažne maramice za dezinfekciju ruku, kao i papirnate ručnike za brisanje površina i ruku.

Odvajajte hranu

Unakrsna kontaminacija je jednostavan način u kojem bakterije s jedne namirnice prelaze na drugu tijekom čuvanja, pripreme ili serviranja hrane. Temeljito perite tanjure, noževe i daske za rezanje na kojima je bilo sirovo meso, jaja ili mliječni proizvodi. Ako hranu nosite izvan kuće, pažljivo zamotajte sirovo meso kako sokovi iz njega ne bi došli u kontakt s drugom sirovom hranom, poput povrća. Meso ćete vjerojatno ispeći na visokoj temperaturi i tako ubiti bakterije iz njega, ali će one s povrća uzrokovati prave probleme vašem želucu, naglašava Zuckerbrot.

Kuhajte na odgovarajućoj temperaturi

Hrana je sigurna za jelo ako se dovoljno dugo kuhala na visokoj temperaturi, jer je to jedini način da se unište bakterije.

Minimalne temperature za pripremu namirnica:

  • Voće i povrće: 60 °C
  • Goveđe i svinjsko pečenje, goveđi odresci, teletina, janjetina, divljač: 65 °C
  • Jaja: 70 °C
  • Mljeveno meso: 75 °C
  • Punjena riba: 80 °C

Čuvanje hrane u hladnjaku

Čim namirnice donesete kući iz dućana odmah ih stavite u hladnjak. Posebno odvojite meso, povrće i mliječne proizvode u zasebne ladice kako među njima ne bi bilo kontakta. Ako hranu nosite izvan doma obavezno koristite prijenosni hladnjak.

Ostatke brzo pospremite

Ako je vani temperatura iznad 30 °C, niti jedna namirnica ne bi smjela stajati dulje od sat vremena izvan hladnjaka. Ostatke od ručka ili večere koji su već podgrijavani treba brzo pospremiti u hladnjak, ali tako da ih prije ohladite u sudoperu ispunjenom hladnom vodom ili da ostatke podijelite u nekoliko posuda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu