Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prava istina o deklaracijama na prehrambenim proizvodima

Prava istina o deklaracijama na prehrambenim proizvodima
1

Otkrijte što znači oznaka organsko na prehrambenim artiklima, 100 posto prirodno, bez šećera, glutena ili "light" kako bi bili sigurni što kupujete i jedete svakodnevno

VIDEO

Organsko je dobro ili ne?

Ako na nekom proizvodu stoji oznaka "organsko" to znači da sadrži najmanje 95 posto organskih sastojaka, dok deklaracija "rađeno s organskim proizvodima" znači da je najmanje 70 posto sastojaka u proizvodu organskog podrijetla. Organska hrana košta i do 50 posto više nego druga, a od organske hrane najviše se preporučuje kupovanje breskvi, jabuka, paprika, nektarina, jagoda, šljiva. zelene salate i kruškI, jer su inače pune pesticida.

100 posto organsko

Označava da je artikal u potpunosti proizveden metodama koje ne štete okolišu. Znanstvenici tek trebaju dokazati da su organski proizvodi nutricionistički superiorniji od standardne proizvodnje, no zna se da su napravljeni bez potencijalno štetnih pesticida, gnojiva, antibiotika, sintetičkih hormona ili genetskog inženjeringa.

100 posto prirodno

Govori da taj proizvod ne sadrži umjetne boje, okuse, konzervanse i nema sintetskih sastojaka. Kao i kod organske hrane, ne postoje istraživanja koja dokazuju da su prirodni proizvodi u svim pogledima bolji za nas. Stručnjaci tvrde da samim time što je nešto prirodno, ne znači da je i ono dobro za nas, jer može sadržavati puno soli, šećera i masnoća. 

Provjerite sastav proizvoda prije nego se odlučite da ga kupite, a zdrav izbor bi trebao biti artikal s malo zasićenih masnoća i šećera.

Bez masnoća

Taj proizvod sadrži manje od pola grama masti po porciji, "low fat" ili "malomasno"znači da sadrži tri grama masti po porciji, dok "light" označava da proizvod sadrži 50 posto manje masti od originalnog.

Izbacivanje masnoće iz prehrane može pomoći u smanjenju ukupnog kalorijskog unosa i potaknuti mršavljenje. No, također ne treba pretjerivati jer su masnoće potrebne za funkcioniranje organizma. Imajte na umu da prilikom uklanjanja masnoća u proizvodnji stavljaju dodatni šećer. Također, proizvodi bez masnoća mogu uzrokovati prejedanje, jer ne zadovoljavaju toliko nepce.

Oznaka "light"

To najčešće znači da proizvod sadrži od polovine pa sve do trećine manje kalorija od originala po čijem je uzoru napravljen. Ako zbrajate kalorije u nadi da ćete smršaviti, "light proizvodi" mogu pridonijeti mršavljenju. Ipak, brojne zdravstvene studije pokazuju da se dodaci poput zaslađivača povezuju s većim rizikom od nastanka raka. Stručnjaci ističu da "light proizvode" treba uzimati u umjerenoj mjeri, a ne na njima bazirati cjelokupnu prehranu.

Bez glutena

Ova deklaracija označava da je iz proizvoda uklonjen sav gluten, protein koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama. Gluten može oštetiti crijeva, a najveći je neprijatelj oboljelima od celijakije i alergičarima na pšenicu. 

Imajte na umu da proizvodi na kojima piše "bez pšenice" mogu sadržavati gluten i provjeravajte popis sastojaka pri kupnji raža, ječma, slada, sladovog sirupa i octa jer mogu sadržavati gluten. 

Bez šećera

Ovaj proizvod sadrži manje od pola grama šećera po porciji. Oni koji su na dijeti izbjegavaju proizvode sa šećerom, kao i dijabetičari. Ipak, stručnjaci upozoravaju da oznaka "bez šećera" ne znači da proizvod ima malo kalorija. Dodatni škrob može sadržavati velik broj kalorija, a šećer se može zamijeniti velikom količinom zaslađivača poput sorbitola, aspartama i fruktoze koji imaju laksativni učinak. Ako se proizvodi bez šećera koriste umjereno, mogu biti dio zdrave prehrane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku