Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Prevencija: Svaki zalogaj žvači 10 puta i spriječi žgaravicu

Prevencija: Svaki zalogaj žvači 10 puta i spriječi žgaravicu
1

Stop bolovima: Izbjegavanjem rizične hrane poput puno soli, šećera, masti i začina u lakšim se slučajevima bolest može i izliječiti. Otkrijte sve korisne savjete

VIDEO

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se pojavljuje u srednjem ili donjem dijelu prsišta te koji se širi iz želuca prema vratu i može nalikovati na srčani infarkt. 

Otprilike jedna od pet osoba koje pate od žgaravice ublažavanje simptoma i olakšanje mogu osjetiti već i ako samo promijene životne navike i prehranu. Žgaravica može biti uzrokovana mnogobrojnim čimbenicima kao što su prehrambene navike ili uzimanje određenih lijekova. Stalna i uporna žgaravica ozbiljan je problem za velik broj ljudi, ali izbjegavanjem “rizične” hrane i povećanim unosom povoljnih namirnica može se postići odličan rezultat, a u lakšim slučajevima gotovo i izlječenje, kaže nutricionistica doc.dr. sc. Darija Vranešić Bender.

- Iz različitih razloga, npr., zbog prevelike količine želučane kiseline ili zbog slabog mišića koji razdvaja jednjak i želudac želučana kiselina se iz želuca vraća do jednjaka uzrokujući neugodne simptome. Ako se pojavljuje više od dva puta na tjedan, simptom je gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) - objašnjava nutricionistica.

Patite li od sličnih tegoba u gornjem dijelu probavnog sustava, potrebno je uvesti što hitnije promjene. Za početak nutricionistica savjetuje prestanak pušenja, pijenja crne kave i alkohola u većim količinama, smanjenje prekomjerne tjelesne težine i dnevnog unosa hrane, s naglaskom na nemasnu i ne suviše začinjenu hranu, te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je jesti češće, a svaki zalogaj treba prožvakati barem 10 puta. Savjetuje se rabiti i maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito jesti fermentirane mliječne proizvode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prekomjeran unos šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu žgaravice. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom od nastanka žgaravice. Napici koji sadrže kofein, pa i kava bez kofeina, mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu uzimati, najbolje nakon jela - dodaje nutricionistica. Napominje da je probavnim smetnjama važno pristupati individualno, odnosno, što je dobro za jednu osobu, nije nužno dobro za drugu. Stoga, kod ovakvih problema treba osluškivati svoj organizam.

Spavanje u poluležećem položaju pomaže kod žgaravice

Bender donosi nekoliko savjeta protiv žgaravice: 

  • Ako imate prekomjernu težinu, pokušajte smršavjeti jer pretilost i prekomjerna tjelesna masa povećavaju rizik za razvoj žgaravice.
  • Nije dobro lijegati neposredno nakon jela i preporučuje se izbjegavati obilne večernje obroke.
  • Izbjegavajte odjeću koja steže, posebice oko struka. Odjeća koja je pretijesna oko struka može uzrokovati češću pojavu refluksa kiseline .
  • Ako vas muče simptomi žgaravice, noću spavajte u poluležećem položaju. Pritom ne pomaže samo podizanje glave nego i dijela trupa tako da jednjak bude iznad želuca. Simptomi se također češće pojavljuju kada osoba leži na lijevoj, umjesto na desnoj strani, kaže nutricionistica.

Čili, papar i citrusi oštećuju jednjak

Poznato je da određena vrsta hrane uzrokuje i pojačava žgaravicu te bi je u svakom slučaju trebalo izbjegavati ili barem ograničiti jer mogu iritirati ili oštetiti jednjak. To su rajčica i proizvodi od rajčica, citrusno voće (limun, mandarina, naranča, grejp) te citrusni sokovi, crvena paprika, čili i papar. Na popisu zabranjene hrane su luk, češnjak, feferoni, krastavci, čokolada i kava, kaže Vranešić Bender. Također, ne preporučuje jake čajeve i proizvode s kofeinom, pepermint i proizvode koji ga sadrže te prženu hranu, hranu bogatu uljima i mastima, kao i onu koja je začinjena čilijem, paprom i octom.

Pomažu pripravci od sljeza i lana

Za liječenje žgaravice od prirodnih pripravaka najčešće se koriste čajevi od sljeza ili lana, kamilice, koromača i stolisnika, kao i pelina ili maslačka. U situacijama teže iritacije rabe se ljekovite biljke poput kadulje, gospine trave i majčine dušice.

Žvake ili pastile

I slina ublažava djelovanje želučane kiseline pa progutate li više sline, žgaravica će vas manje peći. Zato žvačite žvakaće gume, jedite bombone ili bilo što od čega se proizvodi više sline.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana