Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Sigurni na sportskim terenima: Štitnici sprječavaju lom zuba

Štitnici za zube štite zube od lomova koji su česti u sportskim nadmetanjima, a najbolji su individualni jer se rade po mjeri, a osim zuba štite i okolno meko tkivo

VIDEO

Dugogodišnja stomatologinja Vesna Barac Furtinger u svojoj kolumni "Čuvaj zube, skupi su" svakoga tjedna otkrivat će nam manje poznate stvari o kvarenju zuba, hitnim situacijama, utjecaju piercinga i brojnim drugim zanimljivim temama. Imate li pitanja za stomatologinju, šaljite ih na mail lifestyle@24sata.hr. U ovoj kolumni otkriva različite uzroke lošeg zadaha te načine na koje ga se može riješiti.

Tjedan pred nama obilježiti će Olimpijske igre. Dok budemo lješkarili pred televizorima, primijetiti ćemo kako neki sportaši stavljaju „proteze“ u usta prije nastupa i kako ih još zadihani skidaju. O čemu se zapravo radi?

Znamo da je jedna od ne tako rijetkih povreda i lom zuba. I to prvenstveno prednjih zuba, dakle, onih koje pri svakom osmijehu vidimo. Kako se to sportašima često događa, napravljeni su štitnici za zube. Na sportskim terenima srećemo dvije osnovne vrste štitnika: ekstraoralne i intraoralne.

Ekstraoralne štitnike nalazimo pričvršćene uz razne vrste kaciga, no i sami znamo da se većina sportova odvija bez kacige. Među intraoralnim štitnicima nalazimo pak tri vrste štitnika; konfekcijske, koje kupujemo u specijaliziranim dućanima sportske opreme, polukonfekcijski, koji se dodatnim zagrijavanjem prilagođavaju vlasniku i individualne, štitnike koje izrađujemo u ordinaciji.

Konfekcijski štitnici ne daju dovoljnu zaštitu, neudobni su te otežavaju govor i disanje. Polukonfekcijski su nešto udobniji, ali ograničeno štite, dok su individualni štitnici najbolji i najudobniji. Ne štite samo zube, već i okolna meka tkiva.

Ozljedama su najizloženiji sportaši koji se bave ledenim sportovima, zatim borilačkim ali i raznim igrama loptom. Bavite li se nekim sportom, porazgovarajte sa svojim stomatologom o štitniku, zajedno ćete odlučiti treba li vam. Imate li štitnik, ne zaboravite da mu je potrebna redovna higijena, baš kao i vašim zubima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode