Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Svaki treći umire zbog srca - otkrijte najbolju prevenciju...

Svaki treći umire zbog srca - otkrijte najbolju prevenciju...
1

Omega - 3 masne kiseline spadaju u one esencijalne, a najviše ih ima u morskoj hrani. Nažalost, rijetko tko dobiva dovoljne količne omega 3 iz same prehrane

Omega - 3 masne kiseline su nezasićene masne kiseline esencijalne za naš organizam, a najviše ih ima u morskoj hrani.  Nažalost, sve je manje onih koji unose dostatne količine omega 3 iz same prehrane.

Bolesti srca i krvnih žila postale su najveći "tihi ubojica" današnjice, a krivci su najčešće stres, nezdrava prehrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Simptomi srčanih problema ponekad nisu lako prepoznatljivi, a čak smo ih spremni pripisati nečem drugom. 

Masna hrana, čašica više, pušenje, premalo kretanja i sna najopasnije su zamke za srce. Brojna istraživanja pokazuju da su nezasićene masnoće, osim što su odličan izvor energije za tijelo i mozak, najveći saveznik u prevenciji krvožilnih bolesti.

Sve počinje s kolesterolom

Eskimi, čija se prehrana temelji na morskoj hrani bogatoj omega - 3 masnim kiselinama u svojoj ishrani, imaju snižen LDL - štetan kolesterol i povećan HDL - dobar kolesterol. Upravo je loš kolesterol i njegovo nakupljanje u žilama vodeći uzročnik srčanih bolesti, pa i infarkta. Osim kolesterola, visok krvni tlak je vodeći uzročnik nastanka srčanih bolesti. Kod njegovih promjena, dolazi do oštećenja na krvnim žilama i one postaju sklonije pucanju. 

Najveći izvori masnih kiselina

EPA i DHA su omega -3 masne kiseline koje dokazano doprinose normalnoj funkciji srca, a koje tijelo najčešće ne dobiva u dovoljnim količinama. Osim u plavoj ribi i algama, znanstvena  istraživanja otkrivaju da se visokokvalitetne omega -3 masne kiseline nalaze u posebnoj vrsti račića koji žive u čistom moru Antarktika, račić kril. 

PR fotografije

Ulje račića krila osigurava EPA i DHA vezane na fosfolipide što omogućuje značajno bolju apsorpciju važnih omega-3 masnih kiselina u usporedbi s onima kakve nalazimo u ribljem ulju te je stoga za isti učinak potrebna manja doza masnih kiselina iz račića krila u usporedbi s konvencionalnim ribljim uljem.

Ulje krila ima vrlo dobar sigurnosni profil. Nisu poznati nikakvi toksični učinci ulja krila. 

Svakodnevna upotreba ulja krila, bogatog omega-3 masnim kiselinama, fosfolipidima i antioksidansima sigurna je i učinkovita, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Research.

Zaštitite svoje srce već danas! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro