Obavijesti

Kolumne

Komentari 10

Tajna najboljeg sirupa protiv gripe i viroze - prokuhani med

U litru proključale vode dodate kilogram meda i pustite da provrije minutu-dvije. U ohlađenu tekućinu se potom doda litra limunova soka, a pije se 0,5 do 2 dcl dnevno

VIDEO

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se ljekovitost prokuhanog meda.

Od davnina je poznata ljekovitost meda i njegovo djelovanje na zdravlje. Koristili su ga i Egipćani, Grci te Rimljani, a sve do danas med je među najomiljenijim prirodnim sladilima. Koristi se u kozmetici, preporučuje ga se piti preventivno i tijekom bolesti, a znanost svakodnevno potvrđuje njegova blagotvorna svojstva. 

Vjerujem da su se i mnogi od vas, baš kao i ja, s medom susreli kao djeca i da vam je mama davala med ili radila čajeve i mlijeko s medom kada vas je zaboljelo grlo, uhvatila viroza ili kada ste jako kašljali. I mama je bila u pravu: med se nikada ne bi trebao stavljati u vrući čaj. Osim... Ovo “osim u slučaju” otkrila mi je tek prije nekoliko mjeseci doktorandica Agronomskog fakulteta i apiterapeutkinja Gordana Hegić podijelivši s čitateljima portala Naturala.hr recept za medni sirup koji se pije kod svih virusnih infekcija, uključujući gripu, prema kojemu se med mora - prokuhati. Naime, prokuhavanjem meda doista se gube korisna svojstva i prestaje u potpunosti aktivnost enzima, ali se pojačavaju oksidacijska svojstva, a takav med inaktivira viruse. 

Recept za medeni sirup koji se pije kod svih virusnih infekcija otkrila mi je apiterapeutkinja Gordana Hegić.  Iako se prokuhavanjem meda gubi aktivnost enzima, pojačavaju se oksidacijska svojstva

Apiterapeutkinja Hegić preporučuje pripremiti medni sirup tako da u litru proključale vode dodate kilogram meda i pustite da provrije minutu-dvije. U ohlađenu tekućinu se potom doda litra limunova soka, a sirup se pije u dozi od 0,5 do 2 dcl dnevno. 

Ovaj će pripravak biti još i djelotvorniji ako mu dodate cvijet bazge (Sambucus nigra) koji se povezuje s prehladom, gripom i ostalim dišnim infekcijama zbog imunostimulacije, olakšavanja kašlja i iskašljavanja te poticanja znojenja. Na spomenutu količinu ide 6-8 velikih žlica osušenog cvijeta bazge koja se ubaci u već prokuhanu mješavinu meda i vode, netom prije no što je skinete s vatre. Ostavite da odstoji desetak minuta, procijedite, pustite da se ohladi i tek tada dodajte limunov sok.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang