Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Umor, nezdrave navike i stres su uzrok prekomjerne kiselosti

Umor, nezdrave navike i stres su uzrok prekomjerne kiselosti
1

Na kiselinsko-baznu ravnotežu organizma najviše utječu prehrana i nekretanje, a mnoge bolesti i poremećaji nastaju iz neravnoteže kiselina i lužina u organizmu

VIDEO

Kronični umor, oslabljen imunitet, česte promjene raspoloženja, kilogrami koji se lako gomilaju, a teško skidaju... Krivac za te i niz drugih problema, može biti poremećena kiselinsko-bazna ravnoteža u organizmu.

Jednostavnim testiranjem kod kuće, možete utvrditi koliki je pH vašeg tijela. Otkrijete li da ste “prekiseli”, s novom godinom započnite sa zdravom alkalnom prehranom koja je postala svjetski trend te su joj se okrenule i brojne zvijezde poput Victorije Beckham i Gwyneth Paltrow. Za samo 30 dana alkalna prehrana, može pomoći tijelu da postigne i održi zdravu pH-razinu i napuni se energijom.

- Pojam kiselinsko-bazne ravnoteže u vrhu je zanimanja stručnjaka jer mnoge bolesti i poremećaji proizlaze iz neravnoteže kiselina i lužina u tijelu. Mjera kiselosti, odnosno lužnatosti je pH. Na skali od 0 do 14, pH 7 označava neutralnu otopinu (voda), pH niži od 7 kiselu, a viši od 7 lužnatu otopinu. Budući da voda čini čak 70 posto ljudskog tijela, pH-ravnoteža organizma uspostavljena je onda kada se pH-vrijednost kreće u rasponu od 6 – 7,5. Da bi krvne stanice normalno funkcionirale, pH-vrijednost krvi mora biti u uskom rasponu između 7,35 i 7,45 - kaže dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist u Centru za kliničku prehranu KBC Rebro. 

Na kiselinsko-baznu ravnotežu utječe čitav niz čimbenika, od prehrane i tjelovježbe, do tvari iz okoline koje dospijevaju u organizam putem pluća, kože i probavnog sustava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Glavni sustavi za reguliranje kiselinsko bazne ravnoteže u tijelu su puferski sustavi u krvi, pluća i mijena plinova te bubrezi. Zbog niza patoloških razloga te utjecaja čimbenika iz hrane i okoline taj sustav može biti narušen, a ravnoteža kod modernog čovjeka uglavnom je pomaknuta na stranu viška kiselina u tijelu - kaže naša sugovornica.

Ističe da su u regulaciju pH-ravnoteže uključene i tjelesne funkcije poput disanja, izlučivanja, probave i staničnog metabolizma. Tijekom procesa probave, na pH-ravnotežu organizma utječe lučenje sokova želuca i gušterače koji ulaze u krvotok. 

- Dok jedemo, želudac luči iznimno kiselu kloridnu kiselinu, a gušterača bikarbonate koji su lužnati. U normalnim uvjetima, neposredno nakon obroka dolazi do promjene pH-vrijednosti krvi, koja se potom vrlo brzo vraća u normalu. No ako se probavni sokovi ne luče u pravilnim omjerima, pH-ravnoteža organizma može biti narušena. Neki znanstvenici vjeruju da je upravo nedostatno lučenje bikarbonata glavni uzrok zakiseljenja organizma. Na pH-ravnotežu utječu i proljevi koji mogu rezultirati gubitkom bikarbonata te povraćanje koje za posljedicu može imati gubitak kiseline - pojašnjava.

Okidač zakiseljavanja organizma može biti i kroničan stres, premalo kretanja, ali i intenzivna tjelovježba pri kojoj se kratkoročno stvaraju veće količine mliječne kiseline. Kiselost je često posljedica loše prehrane. 

- Zapadnjački tip prehrane uključuje velike količine mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, namirnice bogate bijelim brašnom i šećerom te mnogo gaziranih pića, a malo svježeg povrća i voća. Sve te namirnice razgradnjom daju produkte koji zakiseljavaju organizam, za razliku od povrća i voća koji produktima razgradnje povećavaju alkalne rezerve organizma - upozorava. 

Ističe da i nezdrave navike, poput pušenja i pijenja alkohola, potiču stvaranje kiseline, dok zdrave navike poput umjerene tjelovježbe pridonose uspostavljanju pH-ravnoteže. Gomilanju kiselina pridonosi i stres pa su joga, duboko disanje i duge šetnje sjajni načini  da smanjite stres, a time kiselost.

Smanjite unos mesa, a povećajte unos zelenog povrća

Na jelovniku bi trebalo biti samo 30 posto “kisele” hrane poput mesa i ugljikohidrata, a 70 posto alkalnih namirnica (povrće i mahunarke). Prednost dajte tamnom i zelenom povrću poput cikle, brokule, špinata, kelja, graška, i graha. 

Dan je dobro započeti čašom vode sa sokom od pola limuna

Ujutro na tašte popijte čašu vode sa sokom od pola limuna koji je prirodni alkalizator, a prije spavanja čašu vode sa žličicom vitamina C u prahu. U prehrani smanjite visokoproteinsku hranu, procesuirane žitarice, kavu, čaj i alkohol. 

Svaki dan jede se porcija špinata, kelja ili kupusa

Na jelovnik uvrstite proso, bademe i divlju rižu te maslinovo ulje. Svaki dan pojedite porciju špinata, kelja ili kupusa. Smanjite količinu mesa, jaja, rafiniranih šećera, bijelog brašna i mliječnih proizvoda. Umjesto govedine i piletine odaberite ribu i janjetinu.

Nuspojave kiselosti: Dijabetes, upale, osteoporoza...

Kiselost organizma prate i kronične upale, visok krvni tlak, dijabetes, problemi s mjehurom i bubrezima. Proces starenja se ubrzava, kosti postaju krhke, povećava se rizik od osteoporoze, a može se javiti bol u zglobovima i mišićima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru