• Članak
 • Komentari 20
 • Share 30
 • Tweet2

Vrućica kao prijatelj: Povišena temperatura pomaže oporavku

Visoka temperatura imunološki je odgovor organizma i pomaže u borbi s bolesti te se rijetko treba snižavati lijekovima. Kod vrućice treba slijediti propisane smjernice

Ponedjeljak, 19. 11. 2012. u 14:30    Piše: Martina Japec
Vrućica kao prijatelj: Povišena temperatura pomaže oporavku Shutterstock Temperaturu djetetu ne treba mjeriti više od dva puta na dan

Lijekovi za suzbijanje povišene temperature kod djece mogu produljiti trajanje same bolesti i njihov oporavak, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Chicago. Oni su otkrili kako je vrućica čest pratitelj većine bolesti kod djece, a njezina je uloga prisiliti dijete da uspori, odmori se i naspava kako bi se oporavilo.

To se osobito odnosi na bolesti uzrokovane virusom, kod kojih se ne preporučuje skidati temperaturu ako ona ne prelazi 38°C, piše Daily Mail.

- Većina roditelja ne shvaća da vrućica djeluje kao saveznik i prijatelj djeteta u bolesti, pa zabrinuto zovu liječnike i pokušavaju sve kako bi je smanjili - rekla je voditeljica studije, profesorica Hannah Chow-Johnson.

Dodaje kako je povišena temperatura imunološki odgovor organizma na prijetnju te se za vrijeme bolesti mijenja neovisno o tome što roditelji naprave ili daju djetetu, ističe Johnson.

Što je povišena temperatura, a što vrućica?

Normalna tjelesna temperatura iznosi od 36°C do 37°C ako se mjeri pazušno te 36,5°C do 37,5 ako se mjeri rektalno. Povišena temperatura iznosi od 37°C do 38,5°C ako se mjeri pazušno te  od 37,5°C do 39°C rektalno. Vrućica je visoka tjelesna temperatura i iznosi više od 38,5°C ako se mjeri pazušno i više od 39°C ako se mjeri rektalno.

Smjernice kod povišene temperature

 • Ne budite dijete iz sna kako biste mu izmjerili temperaturu ili dali lijek za snižavanje.
 • Uši i čelo nisu pouzdan pokazatelj vrućice. Temperaturu djetetu mjerite jednom do dva puta na dan, 
 • Ne postoji određen broj stupnjeva nakon kojeg dijete trebate odvesti liječniku, ali to svakako učinite ako dijete ne jede, ne pije, ne mokri ili ne odgovara na podražaje.
 • Ako je vaše dijete mlađe od osam godina i prvi puta ima temperaturu višu od 38°C, posavjetujte se s liječnikom.
 • Dijete odjenite u laganu pamučnu pidžamu i presvlačite čim primijetite da je postala mokra.
 • Dajte djetetu lijek za snižavanje temperature ako se ono općenito osjeća loše, a ne isključivo radi temperature. Držite se jednog lijeka kako biste ga lakše dozirali.
 • Ako ne postoji jasan uzrok temperature kod djeteta poput kašlja, curenja nosa ili boli, posjetite liječnika
 • Ako vrućica traje dulje od pet dana, posjetite liječnika.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Zdravlje.

Tagovi: vrućica, temperatura kod djece, snižavanje temperature, povišena temperatura

Izdvojeni komentari 20 komentara Pogledaj sve komentare
19.11.2012., 15:28

riki1980: Neprospavane noći ,Lupocet ,čepići .hitna , sve za svoje zlato....I tako sve mame i tate.

20.11.2012., 02:08

korina1: mislim da je to individualno od djeteta do djeteta. mojem djetetu skidam temperatu čim prijeđe 38. jednom sam "čekala" 38,5 i u pola sata dočekala 41, tako da svatko mora ocijeniti svoje dijete i tako postupiti!

19.11.2012., 14:56

Šubidubidu: Koristan članak roditeljima s malom djecom, kao i svim budućim roditeljima!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar