Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Znanstvenici tvrde: Rak će biti kronična, a ne smrtna bolest

Znanstvenici tvrde: Rak će biti kronična, a ne smrtna bolest
1

Moderno liječenje prilagođeno DNK tipu tumora obećaje bolje rezultate, a koristile bi se individalne terapije umjesto dosadašnjeg standarda kemoterapije i zračenja

VIDEO

Maligne bolesti uskoro će postati kronično stanje koje se može uspješno liječiti, umjesto tempirane bombe koje podrazumijeva brzu i bolnu smrt, tvrde znanstvenici za Daily Mail.

Oni vjeruju kako će radikalne moderne tehnike liječenja pomoći u osmišljavanju personaliziranih tretmana raka, koji će značajno produljiti kvalitetniji život oboljelima.

Ti će tretmani u Velikoj Britaniji biti dostupni kroz pet do deset godina, a temelje se na DNK analizi tumora kod svakog pacijenta. Britanski projekt vrijedan 3,5 milijuna eura trebao bi donijeti kraj dugotrajnom postavljanju dijagnoze, kirurškom odstranjivanju te zračenju i kemoterapiji kao osnovi terapije većine oboljelih od karcinoma. 

- To što radimo nije znanstvena fantastika, već napredak znanosti na djelu. Cilj nam je omogućiti potpuno izlječenje što većem broju ljudi - rekao je voditelj projekta, profesor Alan Ashworth s Instituta za istraživanje raka.

Genetsko profiliranje raka već se obavlja u brojnim laboratorijima diljem svijeta, a jedina prepreka da to postane praksa je cijena takvih tretmana. Već sada postoje pametni lijekovi usmjereni za liječenje određenih tipova raka, kao što je lijek Vemurafenib za melanom ili tamoxifen za rak dojke.

- Tek jedna od deset žena s rakom dojke koje primaju kemoterapiju reagira na taj tretman, zbog čega je očito kako profiliranje svakog tipa raka može pomoći u njegovom liječenju i da ne treba primjenjivati isti tretman za sve - objašnjava Ashworth.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti