Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Znate li što je bruksizam? On nastaje zbog škrgutanja zuba

Znate li što je bruksizam? On nastaje zbog škrgutanja zuba
1

Dugo se mislilo da škrgutanje zuba uzrokuje anatomija zubnih lukova, no danas je jasno da je prvi i najvažniji uzrok nakupljeni stres. Bruksizam obavezno treba liječiti

VIDEO

Dugogodišnja stomatologinja Vesna Barac Furtinger u svojoj kolumni "Čuvaj zube, skupi su" svakoga tjedna otkrivat će nam manje poznate stvari o kvarenju zuba, hitnim situacijama, utjecaju piercinga i brojnim drugim zanimljivim temama. Imate li pitanja za stomatologinju, šaljite ih na mail lifestyle@24sata.hr.

Škrgućete li noću zubima ili ih pak stiščete tako da se budite s osjećajem glavobolje, bolnih zuba ili nelagode u čeljusnom zglobu, bolujete od bruksizma.

Koliko god vam se problem činio beznačajnim, pogotovo u početku, imajte na umu da se radi o pojavi koja će sve više i više oštećivati vaše zube, ali i okolne strukture: potpornu kost, čeljusni zglob i mišiće lica.

Dugo se smatralo da je škrgutanje zubima uzrokovano anatomijom zubnih lukova, no danas je stav da je prvi i najvažniji uzrok stres i to prvenstveno onaj nakupljeni, dugotrajni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osoba koja škrguće zubima dugo vremena to ne primjećuje, i obično je na to upozori netko od ukućana. Traje li škrgutanje duže, nastaju promjene na zubima, uglavnom postaju kraći i pri redovnom stomatološkom pregledu, stomatolog će postaviti neizbježno pitanje: "Stišćete li zube noću?" 

Odgovor je najčešće negiranje škrgutanja, a zatim ignoriranje stručnog savjeta. Tek kada promjene postanu izuzetno neugodne, bol na hladnu i toplu hranu, bolovi u predjelu uha ili jutarnja napetost žvačnih mišića, pacijent će potražiti pomoć stomatologa.

Liječenje i stresa i zubi

Stručna pomoć odvija se u dva pravca, jedan se odnosi na smanjenje stresa, i naši, stomatološki pacijenti nerado prihvaćaju opću terapiju kako lijekovima tako i psihološku pomoć. 

Stomatološku pomoć će prihvatiti i podvrgnuti će se dugotrajnoj terapiji prilagodbe zagriza. Od specifičnih stomatoloških pomagala, uobičajeno je izraditi tzv. udlagu, ali i tretirati pacijenta fizikalnom terapijom.

Upozori li vas stomatolog na postojanje bruksizma, nemojte odmahnuti rukom, već u ranoj fazi bolesti započnite terapiju, biti će jednostavnija.

Dozvolite li pak daljnji razvoj bolesti, morati ćete se podvrgnuti dugotrajnoj terapiji koja uključuje endodontska liječenja i protetsku rehabilitaciju. .Zahvat je ne samo neugodan i dugotrajan već i izrazito skup, i zato razmislite o savjetima koje vam daje vaš stomatolog.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang