• Članak
  • Komentari 0
  • Share 22
  • Tweet7

Zujanje u ušima može smanjiti hrana bogata magnezijem

Protiv šuma u ušima nema lijeka, ali svakodnevno uzimanje minerala magnezija u preporučenim količina može smanjiti nesnosnu i kroničnu zvonjavu u ušima

Utorak, 22. 2. 2011. u 14:15    Piše: Matija Majdak
Zujanje u ušima može smanjiti hrana bogata magnezijem shutterstock Pravilna doza magnezija liječi zujanje u ušima

Mineral magnezija pronađen u špinatu i drugom zelenom lisnatom povrću pomaže u liječenju kroničnog zujanja u ušima i neobjašnjivu zvonjavu. S ovim problemom susreće se svaki deseti odrasli čovjek, a svaki treći u nekom trenutku života to je doživio, pokazala je studija Klinike Mayo u SAD-u. Svakodnevno uzimanje minerala štiti sluh i smanjuje zujanje u ušima jer magnezij blokira kalcij koji smanjuje opskrbu malih stanica kisikom i hranjivim tvarima.

Šum u uhu pokreće niz faktora, kao što je infekcija uha, reakcija na neke lijekove (poput aspirina), visok krvni tlak ili oštećenje sluha. Može utjecati na jedno ili oba uha, a protiv njega ne postoji lijek. Problem je u unutarnjem uhu gdje stanice vibriraju kao odgovor na zvuk i pretvaraju se u električne signale koji se šalju u mozak putem živaca. Ako stanice u uhu oslabe ili se oštete signali koji dolaze do mozga, tada ih sam mozak interpretira kao zvukove zvona, brujanje ili zujanje. Štete na ovim stanicama također mogu uzrokovati gluhoću.

Magnezij je potreban za održavanje normalnih živčanih funkcija u tijelu, a preporučeni dnevni unos je 300 miligrama. Veće doze mogu izazvati proljev, grčeve u želucu i stvoriti komplikacije kod bolesti bubrega.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Zdravlje.

Tagovi: zujanje u ušima, zeleno lisnato povrće, uho, špinat, magnezij

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar