Obavijesti

Tech

Komentari 28

Bio je prava zvijer: Otkrili su najvećeg europskog predatora

Bio je prava zvijer: Otkrili su najvećeg europskog predatora
1

Dinosaur Torvosaurus gurneyi imao je rođaka i na američkom kontinentu, a iako podsjeća na T.rexa živio je 80 milijuna godina prije njega. Imao je zube od 10 cm

VIDEO

Znanstvenici u Portugalu otkrili su ostatke dinosaura za kojeg vjeruju da je bio najveći grabežljivac koji je ikada hodao europskim kopnom. Kosti su pronašli nedaleko od Lisabona, a ova zvijer bila je duga oko 10 metara i teška 4 do 5 tona. Nazvali su ga Torvosaurus gurneyi, navode u istraživanju objavljenom u časopisu PLOS One. 

Najimpresivnija stvar na njemu vjerojatno su bili zubi, poput noževa dužih i od 10 centimetara. Zahvaljujući njima bio je na vrhu hranidbenog lanca na Pirinejskom poluotoku.

Dinosaur je bio teropod, dakle hodao je na stražnjim nogama i bio je mesožder. Izgledao je poput T.Rexa, no živio je puno ranije, u kasnoj juri, prije oko 150 milijuna godina.

- T.rex je svima poznat, ali on je životinja iz krete - objašnjava Octavio Mateus s Novog Sveučilišta u Lisabonu. Dodaje da je razlika između dvije vrste dinosaura oko 80 milijuna godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad se pojavio T.rex,  Torvosaurus gurneyi je već bio fosil - kaže Mateus za BBC.

Znanstvenici su već otkrili velik broj fosilnih ostataka koji pripadaju ovoj vrsti, a među uzorcima su našli jaja i embrije. No, otkrićem i opisivanjem čeljusti uspjeli su životinju staviti u pravi kontekst. Dodaju da se vrsta iz Portugala razlikuje od torvosaura koji je već poznat u Sjevernoj Americi. Torvosaurus tanneri je živio otprilike u isto vrijeme. To znači da su obje životinje vjerojatno dijelile zajedničkog pretka, puno prije formiranja Atlantika.

Portugal je prije 150 milijuna godina bio odvojen od Sjeverne Amerike i to znači da se mehanizam razdvajanja vrsta mogao pojaviti te je nastala nova vrsta torvosaura u Europi. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....