Obavijesti

Tech

Komentari 41

Cameron u Marijanskoj brazdi: Udarac o dno baš je bio dobar

Cameron u Marijanskoj brazdi: Udarac o dno baš je bio dobar
11

Na najdubljem mjestu na svijetu planirao se zadržati šest sati, no vratio se ranije. Sve podatke, koje su prikupili, holivudski redatelj predat će biolozima i geolozima

VIDEO

Holivudski redatelj James Cameron (57) u ponedjeljak rano ujutro zaronio je u podmornici "Deepsea Challenger" prema Marijanskoj brazdi, najdubljoj točki na svijetu. Do dna ga je pratila i ekipa National Geographica, koja o njegovom pothvatu snima dokumentarac. Cameronov zaron trajao je dva sata i 36 minuta, a čim je stigao na dno objavio je poruku na Twitteru:

- Upravo sam stigao do najdublje točke oceana. Udarac o dno nikad nije bio toliko dobar. Ne mogu dočekati da s vama podijelim što vidim - napisao je redatelj koji je postao prvi čovjek koji je sam zaronio do Marijanske brazde.

Sve snimali u tri dimenzije

Dok je bio na dnu, snimao je i istraživao sve što je vidio oko sebe. Podatke, koje je prikupio, predat će biolozima i geolozima. Tehnološki napredna podmornica opremljena je posebnim kamerama i jakom rasvjetom te robotskom rukom kojom može prikupiti uzorke morskog dna, ali i malene morske životinjice na koje naiđu. Također će izmjeriti i kakvi su uvjeti na tolikoj dubini, poput saliniteta, temperature i tlaka. 

Na dnu se namjeravao zadržati oko šest sati, no vratio se nešto prije očekivanog vremena. Izronio je za 70 minuta, javlja Washington Post. Njegovu podmornicu uočio je helikopter te su je kranom podigli na brod.

Cijelu misiju snimale su 3D kamere, no ne samo za potrebe dokumentarca. Biolog Doug Bartlett rekao je kako se 3D snimkama mogu dobiti i bolji odnosi veličina, no dodatnu čar svemu dat će i 2,5 metarski LED rasvjetni stup. Kaže kako se takvom rasvjetom mogu dobiti dosad neviđeni prizori.

Tek treći čovjek na najdubljem mjestu na svijetu

Marijanska brazda duboka je 11 kilometara. Nalazi se oko 350 kilometara jugozapadno od otoka Guama. Prvi, i do Camerona jedini ljudi koji su bili na dnu Marijanske brazde su američki oceanograf Dan Walsh i Švicarac Jacques Piccard. Oni su se na dno Marijanske brazde spustili 1960. godine. Na najdubljem mjestu na svijetu još su jedino bile podmornice bez posade Kaiko i Nereus.

Cijela Cameronova ekspedicija može se pratiti na stranici Deepsea Challenge

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom