Obavijesti

Tech

Komentari 31

CERN-ova potraga za božjom česticom napokon blizu kraja?

CERN-ova potraga za božjom česticom napokon blizu kraja?
1

Rezultate istraživanja znanstvenici će objaviti na konferenciji u srijedu. Nakon više desetljeća rada i milijuna potrošenih dolara nisu spremni reći da su otkrili česticu

VIDEO

Znanstvenici Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) u srijedu bi trebali objaviti da su prikupili dovoljno dokaza koji gotovo sigurno potvrđuju postojanje Božje čestice ili Higgsovog bozona. Ipak, nakon više desetljeća rada i milijuna potrošenih dolara istraživači u CERN-u nisu sasvim spremni reći da su otkrili česticu. 

Na konferenciju u srijedu pozvano je pet vodećih fizičara koji bi mogli objaviti jesu li potvrdili postojanje Higgsovog bozona s 99,99 postotnom sigurnošću, koja je poznata kao sigurnost od četiri sigme. Među pozvanima na konferenciju u Švicarskoj je i profesor fizike Peter Higgs po kojem je čestica dobila ime.

Na istraživanju rade dva tima CERN-ovih znanstvenika koji su jako blizu otkriću, ali još ga ne žele proglasiti sigurnim.Svaki od dva tima, ATLAS i CMS, uključuje tisuće ljudi koji rade neovisno jedni od drugih kako bi se osigurala točnost. 

- Bilo koji razumni vanjski promatrač će reći da mu to izgleda kao otkriće, rekao je za AP profesor John Ellis s Kraljevskog sveučilišta u Londonu koji za CERN radi od 1970.-ih godina. Uprava CERN-a želi da dva istraživačka tima potvrde postojanje Higgsova bozona sa sigurnošću od 99,99995 posto, odnosno pet sigmi, što govori o važnosti ovih rezultata. 

Božja čestica subatomskim česticama daje snagu i fizičari je smatraju najbitnijim faktorom za razumijevanje svemira. Koncept treba razriješiti zagonetku i odgovoriti na pitanja kako se subatomske čestice kao što su elektroni, protoni i neutroni formiraju, te što im daje masu. Odgovor je prvi u teoriji ponudio fizičar Peter Higgs 1960-ih. Znanstvenici koji imaju pristup novim CERN-ovim podacima kažu kako se kombinacijom rezultata dva istraživačka tima može reći da im je otkriće nadomak ruke. 

Glasnogovornik CERN-a James Gillies u ponedjeljak je rekao da će biti vrlo oprezni s neslužbenim kombinacijama dobivenih podataka. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić