Obavijesti

Tech

Komentari 27

Fantomski otok s Googleovih karata ne postoji u stvarnosti

Fantomski otok s Googleovih karata ne postoji u stvarnosti
1

Sandy Island je smješten između Australije i Nove Kaledonije prema Googleovim i brojnim drugim kartama, no znanstvenici su tamo otkrili samo duboko more

VIDEO

Otok u južnom Pacifiku koji postoji na Google Maps i brojnim svjetskim kartama ne postoji u stvarnosti, kažu australski znanstvenici koji su se otisnuli u potragu za misterioznim otokom.

Kao što možete vidjeti na Google Maps, otok imena Sandy Island trebao bi biti u Koraljnom moru između Australije i Nove Kaledonije. Meteorološke karte koje koristi istraživački brod Southern Surveyor također pokazuju da bi tamo trebao biti otok, kaže Maria Seton, geologinja sa sveučilišta u Sydneyu. 

No, kada su znanstvenici koji su istraživali australsku kontinentalnu ploču prošli pored mjesta gdje je otok, tamo nije bilo ničeg. 

- Sumnjivo nam je bilo kada su navigacijske karte pokazale dubinu od 1400 metara na mjestu gdje je otok - kaže Seton za Sydney Morning Herald.

Dodaje kako otoka nema na francuskim kartama, jer bi otok bio unutar francuskih teritorijalnih voda, ali ni na nautičkim kartama na brodu. Odlučna je da razriješi ovaj kartografski misterij. 

Znanstvenici će sada svoje podatke poslati na sve potrebne adrese kako bi se izmijenile karte. Mogući razlog za pojavu ovog otoka su zastarjeli izvještaji puni grešaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama