Obavijesti

Tech

Komentari 25

Kao avion: Najveća ptica ikad letjela je prije 28 mil. godina

Kao avion: Najveća ptica ikad letjela je prije 28 mil. godina
3

Najveća ptica današnjice, albatros lutalica, ima raspon krila od gotovo 3,5 metara, no pored pretpovijesne ptice pelagornis sandersi, on izgleda poput malog goluba

VIDEO

Najveća ptica koja je ikada letjela mogla je imati raspon krila od 7 metara, a bila je toliko teška da je morala poletjeti kao što to čine zmajari.

Računalne simulacije pokazuju da je pretpovijesna ptica pelagornis sandersi mogla poletjeti jedino ako bi se zatrčala nizbrdo uz 'vjetar u lice'.

No, jednom kada bi se vinula u zrak, ova je ptica bila iznimno učinkovit letač, usprkos ogromnom rasponu krila, dvostruko većem od najveće ptice današnjice, albatrosa lutalice.

Ova izumrla ptica velika poput (jako) malog aviona, sada je prvi put opisana, iako su njezini ostaci nađeni još 1983. godine , a njeno otkriće pomiče i granice onog što se smatra mogućim u letu ptica. Ovaj fosil imao je raspon krila od 6,4 metra. Iz dugog kljuna su mu stršale kosti koje su izgledale poput zubi, a njima je lakše grabio ribe.

Kosti su otkrili kod zračne luke u Charlestonu i cijelo vrijeme su ležale u ladici muzeja u Južnoj Karolini. Našao ih je Daniel Ksepka, paleontolog, koji je rekao kako nije očekivao pticu kad je otišao u muzej. Dao joj je ime po Albertu Sandersu, kustosu koji je prikupio ostatke nakon što su ih pronašli.

Pelagornis sandersi je živio prije 25 do 28 milijuna godina, a Ksepka misli kako je ptica mogla jedriti brzinom od 60 km/h. Otkriće ove ptice bitno je i za proučavanje onog što je moguće kod ptica. Ksepka vjeruje da je pelagornis mogao letjeti zbog svog relativno malog tijela u odnosu na raspon krila, piše LA Times.

- Svatko bi pored njega ostao bez daha. Ptica bi zaklonila Sunce kad bi preletjela iznad nas, a izbliza bi je lako zamijenili i za zmaja - kaže Ksepka za Reuters .

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama