Obavijesti

Tech

Komentari 214

Ličanka: 'Možda mi dođe neki izvanzemaljac pa da se udam'

Ličanka: 'Možda mi dođe neki izvanzemaljac pa da se  udam'
7

Švicarci su potvrdili da u Udbini žele graditi novi europski svemirski centar. Prvi letovi za svemir iz Hrvatske bi trebali krenuti već 2019. Evo što na to kažu Ličani

VIDEO

A joj, ne bih baš da nam donesu gradsku vrevu, stres i ludilo. Ali, tko zna, možda bi moje ovčice htjele napraviti koji krug po svemiru. Ako je mogla Lajka, može i moja Blejka. A možda dođe i neki izvanzemaljac za mene pa se konačno udam, kaže pastirica Senada Dizdarević (40).

Dino Stanin/PIXSELL

Njezina mirna Udbina došla je u središte pozornosti nakon što su se prošle godine pojavile informacije da švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) tamo namjerava graditi svemirski centar. Švicarci su u ponedjeljak u Zagrebu i službeno predstavili svoj projekt.

- Hrvatska će igrati vrlo važnu ulogu u programima tvrtke S3. Ovo će biti od goleme koristi za svaku stranu - rekao je osnivač i direktor tvrtke Pascal Jaussi.

Prvi letovi za svemir iz Hrvatske bi trebali krenuti već 2019. godine. Prve aktivnosti bit će vezane uz letove u bestežinskom stanju koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine, vjerojatno u Zračnoj luci Pleso. Nakon razmatranih nekoliko lokacija, tvrtka smatra da je najbolji izbor Udbina gdje se planira graditi veliki svemirski centar i svemirska luka.

Radnik na farmi krava: 'Sumnjivo je to meni'

- Hmm... Sumnjivo je to meni. Da dođem do neke love, pa da ne ulažem doma nego u stranoj zemlji... Sumnjivo! Jedino ako je baš ova pozicija bitna, onda bih mogao u to povjerovati - kaže Josip Šubarić (30), radnik na farmi krava Angus u Udbini.

Dino Stanin/PIXSELL

- Našim kravama neće smetati, a neće ni narušiti ekosustav. Volio bih da se to ostvari. Čuo sam za to i prije, a javio nam se i jedan sumještanin koji živi u Švicarskoj i pričao o tome. Tako da tko zna... Bilo bi lijepo kad bi zaposlili dvadesetak domaćih ljudi srednje stručne spreme, da dovedu tridesetak visokoobrazovanih, pa nek’ još tu i sagrade neke zgrade. Ma, ja bih prvi poletio u orbitu ako mi daju popust - kaže Josip.

Velečasni: Ako ima krsni list, i izvanzemaljac može u crkvu

Velečasni Tomislav Rogić lopatao je snijeg ispred Crkve hrvatskih mučenika kad smo se došli raspitati o stavu njegova puka prema svemirskom centru.

- Ne znam koliko je to realno, ali ovdje barem prostora ima. Pa Krbavsko polje je dugačko 24 i široko 16 kilometara. A i mi smo tu vrlo visoko, pa moramo paziti što pričamo jer smo bliže Šefu pa nas bolje čuje - šali se Tomislav i onda ozbiljnije kaže da ipak ne bi išao "gore".

- A ne, ne hvala. Nema veze što bih bio bliže Gospodinu, možemo se mi duhovno uzdisati.

Pitali smo ga bi li u crkvu primio kakvog izvanzemaljca ako bi došao s astronautima: 'Joj, puno je tu ‘ako’ i ‘kad bi’. Ali ako ima krsni list, vrata crkve su mu otvorena... '

Tvrtka S3 želi da Hrvatska što prije bude član ESA-e

Pozivam nadležne institucije da poduzmu odgovarajuće korake za pristupanje Hrvatske u Europsku svemirsku agenciju. Ovo će biti katalizator, rekao je Slađan Zovko, direktor tvrtke Swiss Space System Hrvatska. Surađivat će sa svim sveučilištima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta