Obavijesti

Tech

Komentari 43

Nema mira ni u svemiru: 'Sa ženom se čujem svakog dana'

Nema mira ni u svemiru: 'Sa ženom se čujem svakog dana'
7

Učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića putem amaterske radioveze komunicirali su s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Postavili su im 24 pitanja

VIDEO

Učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića u srijedu navečer su direktno putem amaterske radioveze komunicirali s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Za vrijeme njezinog prelijetanja Zagreba 24 od 28 učenika uspjelo je postaviti po jedno pitanje astronautu Talijanu Luci Parmitanu (36). 

On je na ISS-u od 28. svibnja kada je s dvojicom kolega stigao za samo 5 sati i 48 minuta što je zahvaljujući novim putanjama čak 8 puta kraće vrijeme nego ranije.

ISS preletio Zagreb brzinom od 27500 km/h

Naime, Međunarodna svemirska postaja koja broji šest članova preletjela je Zagreb brzinom od oko 27500 km/h na visini od oko 470 kilometara. Moguće vrijeme komunikacije s astronautom bilo je od 11 do 12 minuta. Da bi se to moglo ostvariti hrvatska radioamaterska udruga DX klub postavila je na krovu škole posebni antenski sustav koji je pratio međunarodnu svemirsku postaju tijekom njezinog preleta preko Zagreba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovu komunikaciju između astronauta i djece omogućio je projekt ARISS - zajednički projekt međunarodne amaterske unije i svemirskih agencija SAD-a, Rusije, Japana, Kanade i Europske unije.

Učenici su se pripremali čak godinu dana...

Škola je zajedno s hrvatskim DX klubom poslala NASI, koja inače često prakticira ovakvu komunikaciju s radioamaterima diljem svijeta, prijavu u ožujku prošle godine. Kad im je odobreno da mogu sudjelovati krenule su pripreme.

Djeca koja su postavljala pitanja su izabrani učenici škole koji su se godinu dana pripremali. Tečaj za radioamatere uspješno je položilo 60 učenika, a njih 28 je izabrano da postave po jedno pitanje po vlastitom izboru.

...morali su naučiti NATO fonetsku abecedu

Morali su naučiti NATO fonetsku abecedu koja se inače koristi u radioamaterstvu, zrakoplovstvu i vojsci. 

Ovom velikom događaju za školu Ruđer Bošković, koja je ove godine proslavila 65 godina postojanja, prisustvovao je i ministar obrazovanja Željko Jovanović, te bivši učenik škole Davor Bernardić. 

Učenici su ovom prilikom pripremili mnoga pitanja o životu na postaji, ali i o samom zanimanju astronauta i iskustvima s kojima se susreću.

'Spavamo u vrećama, hrana je ista, rijetko smo bolesni...'

- Spavamo u vrećama za spavanje, hrana nam je ista kao i na zemlji, rijetko smo bolesni, ali ako nas nešto i zaboli imamo dovoljno medicinskih preparata. Struju dobivamo od sunca, da obiđemo Zemlju potrebno nam je sat i 40 minuta - odgovarao je astronaut Parmitano na brojna pitanja koja su mu postavljali učenici. 

U kontaktu je i s obitelji. Kaže da se svaki dan čuje sa suprugom, a jednom tjedno se vide i preko kamere. Parmitano je napomenuo i kako bi želio biti jedan od prvih ljudi koji će letjeti na Mars.

Iako je veza pucala svako malo učenici su ipak uspjeli postaviti 24 pitanja.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije