Obavijesti

Tech

Komentari 93

Nije više samo za SF: Ljude će ostaviti između života i smrti

Nije više samo za SF: Ljude će ostaviti između života i smrti
3

Liječnici će na pacijentima, kod kojih bi ozljede inače bile fatalne, isprobati metodu kojom će ih staviti u stanje suspendirane animacije i tako ih pokušati vratiti u život

VIDEO

Po prvi put u povijesti liječnici će u bolnici u Pittsburghu imati priliku spasiti pacijente tako što će ih staviti u stanje između života i smrti. Liječnici su spremni testirati tehniku kojom će pacijenti biti u stanju suspendirane animacije, odnosno hibernacije, što bi im moglo dati dovoljno vremena da operiraju na ozljedama koje bi inače bile kobne. 

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je dozvolu za ispitivanje metode u kojoj će ovaj postupak primijeniti na 10 pacijenata. Proces zvuči kao nešto iz SF filmova, ali liječnici se nadaju da bi pacijentima s teškim ozljedama, koji su izgubili puno krvi, poput žrtava ranjavanja, ovo moglo spasiti život. Upravo su to i takvi pacijenti koje će odabrati, oni s ozljedama koje bi inače bile fatalne. 

Metodu će isprobati samo na ljudima kod kojih je srce prestalo raditi, a ne reagira na pokušaje reanimacije. Proces se sastoji od toga da se iz tijela izvuče sva krv, a umjesto nje se kroz žile ubaci hladna fiziološka otopina. Nju bi pumpali kroz cijelo tijelo i tako brzo snizili temperaturu s normalnih 37 stupnjeva na samo 10, a tada bi pacijent bio klinički mrtav, što bi liječnicima trebalo dati oko dva sata prostora da saniraju ozljede. 

Iako zvuči bizarno, prednosti pothlađivanja tijela su poznate. Stanice su gladne za energijom i zahtijevaju stalni dotok kisika. Kada prestane kucati srce, stanice ubrzo počinju odumirati bez  kisika, a mozak je posebno osjetljiv u ovom slučaju. No, sniženom temperaturom tijela, usporavaju se te reakcije i metabolizam se praktično zaustavlja, što smanjuje potrebu za kisikom.

Stanice ga i dalje trebaju za proizvodnju energije, ali to mogu i kroz anaerobnu glikolizu, no to će se odvijati tako sporo da mogu izdržati i više sati. Uspiju li kirurzi u tom vremenskom prozoru sanirati ozljede, opet bi pokušali vratiti krv pacijenta i podići temperaturu te uspostaviti vitalne funkcije.  

- Svakog dana na poslu proglasim ljude mrtvima. Ne pokazuju znakove života, nemaju puls, moždane aktivnosti. Potpišem papir u kojem u srcu znam da nisu stvarno mrtvi. Mogao bih ih tamo prebaciti u stanje suspendirane animacije, no moramo ih staviti u vreću. Frustrirajuće je kad znaš da postoji i alternativa - kaže Peter Rhee sa Sveučilišta u Arizoni koji je i razvijao ovu tehniku, piše New Scientist. 

Znanstvenici ovu tehniku nisu isprobali na ljudima, ali jesu na svinjama 2002. godine gdje se pokazala uspješnom. Kako se srce nije samo pokrenulo trebali su ih oživjeti, ali svinje nisu pokazale kasnije neke poteškoće u zdravlju. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno