Obavijesti

Tech

Komentari 247

Nova opasnost: Razorni div iz svemira juri prema našoj Zemlji

Nova opasnost: Razorni div iz svemira juri prema našoj Zemlji
2

Ruski teleskopski sustav MASTER otkrio je asteroid 2014 UR116. Asteroid je 20 puta veći i čak 1000 puta snažniji od asteroida koji je pao u ruskom Čeljabinsku

VIDEO

Ruski teleskopski sustav MASTER otkrio je asteroid 2014 UR116 koji bi uskoro mogao zaprijetiti Zemlji. On je 20 puta veći i čak 1000 puta snažniji od onoga koji je pao u Čeljabinsku.

Prema mjerenjima, svemirski kamen ima promjer od 370 metara. U Zemljinu blizinu doći će u roku od šest godina. Tad će proći na malo manje od dva milijuna kilometara od nas te ćemo ga moći bolje vidjeti.

Iako mu je orbita zasad pravilna, ruski astronomi ističu da bi ga lako mogle pomaknuti gravitacija Marsa i Venere.

- Ako nas pogodi, sigurno će izazvati veliku katastrofu, ali ne i kraj čovječanstva. Teško je procijeniti gdje će točno pogoditi, kao i za ostale asteroide koji nam prijete - rekao je medijima Denis Denisenko, astronom Astronomskog instituta iz Moskve, koji je otkrio objekt. Da predstavlja opasnost, piše i na stranicama Međunarodne astronomske unije (IAU).

Opasnost vreba iz svemira

Ondje su naveli kako ga najbliže možemo očekivati u travnju 2047. Do tog datuma Zemlji će najviše prijetiti asteroid Apophis. Dug oko 300 metara, kraj nas bi trebao projuriti 2029. Iako tad ne bi trebao udariti u planet, i dalje drži prvo mjesto po opasnosti.

- Više nam prijeti opasnost od novih asteroida koje još nismo otkrili. Ma da i prođe na desetinu udaljenosti Mjeseca od Zemlje, no on će otići dalje - kazao nam je astronom Korado Korlević iz Višnjana.

Naime, da znanstvenici postaju sve više svjesni opasnosti iz svemira, svjedoči i međunarodna kampanja naziva Asteroid Day. Potpisali su je mnogobrojni astronomi i astronauti koji žele osvijestiti međunarodnu zajednicu.

Time svi oni žele i povećati svoja ulaganja u istraživanje neba, pogotovo veliki američki projekt ATLAS, koji prati asteroide, no s radom zasada kasni pune dvije godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 247
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način