Obavijesti

Tech

Komentari 10

Otkrili novu vrstu: U Australiji ulovili golemu, otrovnu meduzu

Otkrili novu vrstu: U Australiji ulovili golemu, otrovnu meduzu
1

Keesingia gigas, vrsta je iz skupine meduza Irukandji koje obično nisu veće od nokta. Ulovljena meduza ima klobuk duži od 50 cm. Njezini ubodi su jako opasni

VIDEO

Na zapadnoj australskoj obali znanstvenici su ulovili rijetku vrstu goleme, iznimno otrovne meduze. Nova vrsta zbunila je i stručnjake jer nema karakteristične lovke, javlja The Guardian.

Keesingia gigas,  vrsta je iz skupine meduza Irukandji koje obično nisu veće od nokta. Međutim, meduza koju su pronašli ima neobično velik klobuk, dugačak više od 50 centimetara. Njezini ubodi mogu uzrokovati bol, mučninu, a u ekstremnim slučajevima i zatajenje srca.

Keesingia gigas prvi put snimljena 1980-ih

Meduza je snimljena još 1980-ih, međutim prvi put ju je 2013. ulovio morski znanstvenik John Keesing po kome je dobila ime. Novu snimku napravio je John Totterdell iz organizacije za zaštitu morskih organizama MIRG.

Znanstvenici vjeruju kako je moguće da meduza uobičajeno ima lovke kao i sve druge meduze no da ih odbacuje u samoobrani.

- Meduze uvijek imaju lovke... tako love svoju hranu. Mislim da ih vjerojatno ima i ova no da su igrom slučaja fotografirani i ulovljeni primjerci koji su ih odbacili - rekla je Lisa - Ann Gershwin, direktorica Marine Stinger Advisory Services, koja ju je pronašla.

Meduze iz skupine Irukandji imaju jak otrov

Meduze iz skupine Irukandji pronađene su u vodama koje se protežu od Melbournea i Kalifornije na jugu do Walesa na sjeveru. Šesnaest vrsta među njima ima toliko jak otrov da mogu izazvati tzv. sindrom Irukandji koji može rezultirati cijelim nizom neugodnih pa i opasnih simptoma kao što su grčevi u mišićima, pečenje kože, glavobolja, mučnina, znojenje, povraćanje, povećan krvni tlak i broj otkucaja srca te psihološki efekt osjećaja neumitne smrti.

Osim Keesingie gigas sve su vrlo malene - promjer im se kreće od pet do 25 milimetara. Imaju četiri lovke čija dužina može dosegnuti jedan metar. Za razliku od ostalih meduza, imaju žarne stanice i na klobuku, a ne samo na lovkama. Hrane se malim ribama.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način