Obavijesti

Tech

Komentari 27

Sve stručnjake u NASA-i je oduševio izum dvojice Puljana

Studenti geodezije iz Pule Mauricio Vidulin (23) i Marko Polovina (23) razvili su poljoprivrednu aplikaciju koja je ušla u najuži izbor za veliku nagradu SAD-a

VIDEO

Slavko sadi kukuruz, Mirko na susjednom polju pšenicu, a Marko ima veliko polje salate. Sve unesu u sustav Save My Crops i jedni druge obavještavaju o nametnicima i ostalim problemima s usjevima.

Tako, ukratko, funkcionira revolucionarna aplikacija, koju su osmislili Puljani Mauricio Vidulin i Marko Polovina, studenti geodezije. Svoj izum prijavili su na NASA-in globalni Space Apps Challenge natječaj, koji se istodobno održavao u 130 svjetskih gradova.

Screenshot

- Jedan od najvećih izazova za poljoprivrednike je zaštita usjeva. Naša aplikacija daje korisnicima kompletnu sliku i služi kao sustav rana uzbunjivanja. Bazirana je na konceptu ‘poljoprivrednici za poljoprivrednike’ - kaže Mauricio.

Aplikacija koristi web-karte područja i geoinformacijski sustav, kojima poljoprivrednici obilježavaju svoju površinu i prijavljuju bolesti ili nametnike koji su ih napali.

- Ovo je samo početak, a uvodimo i sustav koji će, prateći klimatske i vremenske uvjete te podatke iz baze, davati korisne savjete za uzgoj - kažu studenti čija je aplikacija pobijedila na regionalnom natječaju. Ako prođu najuži izbor, dobit će priliku surađivati s američkim stručnjacima iz NASA-e.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle