Obavijesti

Tech

Komentari 120

'Uhvatili' antimateriju: Hoće li otkriti kako je nastao svemir?

'Uhvatili' antimateriju: Hoće li otkriti kako je nastao svemir?
4

USPJEH CERN-a: Gdje je nestala antimaterija nakon Velikog praska jedna je od najvećih znanstvenih tajni. Sada su je uspjeli stvoriti i 'zadržati' čak 16 minuta

VIDEO

Znanstvenici su u nedjelju objavili da su pronašli način kako pohraniti atome antimaterije na više od 15 minuta, što je do sada bilo nemoguće jer je ona nestajala već u djeliću sekunde. Zbog ovog otkrića će imati više vremena da detaljnije prouče antimateriju i shvate što se dogodilo u prvim trenucima nastanka svemira. 

Antimaterija, odnosno njeno nepostojanje, ostaje jedna od najvećih znanstvenih tajni. Čestice materije i antimaterije u biti su jednake, samo imaju suprotan naboj što uzrokuje njihovo poništavanje prilikom sudara. Za vrijeme Velikog praska trebale su nastati jednake količine materije i antimaterije, no prema trenutnim saznanjima, naš je svijet pretežno načinjen od materije. Čini se kao da je antimaterija nestala. Znanstvenici pokušavaju otkriti gdje i kako.

- Pola svemira je nestalo, a mi ne znamo zašto - rekao je Jeffrey Hangst, glasnogovornik tima koji provodi ALPHA istraživanje u CERN-u gdje se nalazi i najveći hadronski sudarač čestica. 

Antimaterija ima tendenciju nestati vrlo brzo pa ju do sada znanstvenici nisu mogli podrobno proučiti. Sada imaju oko 1.000 sekundi da ju proučavaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Došli smo od dvije desetine sekunde do 1.000 sekundi i to jer smo uspjeli ohladiti antivodikove atome na temperaturu nižu od 0.5 stupnjeva iznad apsolutne nule. Pri većim temperaturama, antimaterija odmah nestaje - kaže Hangst. Dodaje kako će atome antivodika uspoređivati s atomima vodika te će krajem godine početi s pokusima u kojima će ih gađati mikrovalovima i laserima. 

Do sada su uspjeli pohraniti oko 300 atoma antivodika, a veći broj atoma olakšava im provođenje eksperimenata. Svoje otkriće objavili su u Nature Physics, javlja CBS.

Antimaterijom su u 'Anđelima i demonima' htjeli uništiti svijet

Antimateriju u filmu Anđeli i demoni, koji je snimljen po romanu Dana Browna, tajno društvo ukrade iz CERN-a i prijeti da će uništiti svijet. Pola grama antitvari imalo bi eksplozivnu snagu 20 puta veću od one u Hirošimi, no iz CERN-a ističu da bi trebale milijarde godina da ju se načini. 

- Antimaterija je potpuno sigurna s obzirom na minimalne količine koje možemo napraviti. Bilo bi jako opasno kad bi mogli napraviti nekoliko grama, no za to bi nam trebalo jako puno vremena - kažu iz CERN-a, a prenosi Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle