Obavijesti

Tech

Komentari 42

Uspješno testirali laserski top: Kad ne ubija, radi kao teleskop

Uspješno testirali laserski top: Kad ne ubija, radi kao teleskop
5

Laserom su gađali mete na čamcima i dronove u letu, a toliko je precizan da su ga smjeli koristiti za samoobranu. Vidjeli su i stvari koje im prije nisu bile u dosegu

VIDEO

Lasersko oružje desetljećima je bilo tema filmova, ali i jedna od tehnologija koje samo što nisu stigle. Američka vojska sada je objavila kako su uspješno testirali laserski top na brodu u Perzijskom zaljevu.

Mornarica je ugradila top na brod USS Ponce i testirala protekla tri mjeseca, a u nizu testova laserom su gađali mete koje su bile na malim čamcima, rušili su dronove u letu i gađali razne pokretne mete . Testovi su bili toliko uspješni da su dobili dozvolu i da laser koriste u samoobrani.

Laser gotovo trenutno uništava metu, a u samo par sekundi već se prebacuje na sljedeći cilj. Njegova prednost u odnosu na klasično naoružanje je i što ne ovisi o streljivu. Radi na električnu energiju i dok brod ima struje, može ga se koristiti. Za razliku od klasičnih raketnih sustava, njihova izrada i instalacija je puno jeftinija. Također, jedan pucanj iz lasera stoji manje od dolara.

US Navy

Tijekom testiranja lasera otkrili su i kako bi mogao imati dodatnu primjenu kao sustav nadzora. Naime, mornari su uz pomoć ovog topa mogli vidjeti brodove koji su im ranije bili izvan dosega.

Iako nisu otkrili koliki je to doseg, iz mornarice su rekli da su ga zvali Hubble teleskop na vodi.

US Navy

Sustav LaWS (Laser weapon system) odlučili su testirati u uvjetima u kojima vrućina, vlaga, sol iz mora, ali i prašina mogu utjecati na njegovu preciznost. U razvoj lasera su uložili 40 milijuna dolara u proteklih sedam godina, a sam top sastoji se od šest komercijalnih lasera za zavarivanje koji su usmjereni na istu točku. Top se pokazao učinkovitim na metama koje su bile udaljene do milje. Cijelim sustavom se upravlja preko kontrolera poput onog za Xbox ili PlayStation, a top generira oko 30 kW snage, što bi se moglo preračunati u 40 konjskih snaga. Otprilike tri puta još toliko energije se gubi kao toplina.

US Navy

Iz mornarice kažu da bi ovakav top mogao biti idealan za prijetnje poput malih napadačkih čamaca. No, loši vremenski uvjeti ga mogu ometati, a ograničeni su i na mete koje vide direktno. U početku bi trebali biti dopuna tradicionalnom naoružanju. Mornarica planira raditi i na sljedećim generacijama laserskog oružja, koje bi mogli koristiti u službi tijekom sljedećeg desetljeća.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama