To je to što me zanima!

Balerina s Alzheimerom sjetila se koreografije koju je izvodila u mladosti: 'Slomilo mi je srce!'

Video je objavila Asociación Musica para Despetar, Španjolska udruga koja uz pomoć glazbe pokušava vratiti neke uspomene oboljelima od Alzheimera
Vidi originalni članak

Marta C. Gonzales bila je primabalerina u New Yorku 1960-ih godina. Do prošle godine, kada je preminula, živjela je u Valenciji. Bolovala je od Alzheimerove bolesti. 

Jedan video nje snimljen pred kraj života proširio se internetom i oduševio mnoge, a neke i rasplakao. 

Iako je bolovala od Alzheimerove, jedne stvari se dobro sjećala - koreografije koju je izvodila u mlađim danima u baletu Labuđe jezero. U videu joj mladić na slušalicama pušta skladbu Petra Iljiča Čajkovskog. Kratko nakon što glazba krene, na Martinom licu vidi da ju prepoznaje u. U invalidskim kolicima je, ali je rukama izvela dio koreografije. 

DAJTE MOZGU ZADATKE Rizik od Alzheimera raste uz traumu glave, pušenje i alkohol

Osoblje ju je nakon toga počastilo pljeskom, a Marta je rekla kako je jako emotivna u vezi glazbe i baleta. 

Video je objavila Asociación Musica para Despetar, Španjolska udruga koja uz pomoć glazbe pokušava vratiti neke uspomene oboljelima od Alzheimera.

- Balerina će uvijek biti balerina. Slušanje skladbe njezinog života probudilo je uzbuđenje i razne emocije - napisala je udruga u opis videa koji je prokomentirala i koreografkinja i direktorica kazališta, Arlene Phillips:

VAŽNOST DOBROG SNA Oprez! Loše navike koje podižu rizik za Alzheimerovu bolest

- Video je slomio moje srce. Povratak sjećanja i tuga na njezinom licu su zaista dirljivi... Neprocjenjivo je to što glazba može vratiti takva sjećanja.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Bozzo 11.11.2020.

    A je**m ti starenje i sve

  • Josip33 10.11.2020.

    Netko umire od necega. Bitno je samo dali smo za zivota bili ljudi i bili svjesni naseg Stvoritelja... ostalo steceno sve ostaje na ovom svijetu, medju morskim psima, vukovima i lesinarima.

  • 10.11.2020.

    Dobro je, sjetila se mladosti, ima nade,ali neznamo dali se sjetila od čega boluje🧐

Komentiraj...
Vidi sve komentare