Viral

Komentari 3

Balerina s Alzheimerom sjetila se koreografije koju je izvodila u mladosti: 'Slomilo mi je srce!'

Balerina s Alzheimerom sjetila se koreografije koju je izvodila u mladosti: 'Slomilo mi je srce!'

Video je objavila Asociación Musica para Despetar, Španjolska udruga koja uz pomoć glazbe pokušava vratiti neke uspomene oboljelima od Alzheimera

Marta C. Gonzales bila je primabalerina u New Yorku 1960-ih godina. Do prošle godine, kada je preminula, živjela je u Valenciji. Bolovala je od Alzheimerove bolesti. 

Jedan video nje snimljen pred kraj života proširio se internetom i oduševio mnoge, a neke i rasplakao. 

Iako je bolovala od Alzheimerove, jedne stvari se dobro sjećala - koreografije koju je izvodila u mlađim danima u baletu Labuđe jezero. U videu joj mladić na slušalicama pušta skladbu Petra Iljiča Čajkovskog. Kratko nakon što glazba krene, na Martinom licu vidi da ju prepoznaje u. U invalidskim kolicima je, ali je rukama izvela dio koreografije. 

Osoblje ju je nakon toga počastilo pljeskom, a Marta je rekla kako je jako emotivna u vezi glazbe i baleta. 

Video je objavila Asociación Musica para Despetar, Španjolska udruga koja uz pomoć glazbe pokušava vratiti neke uspomene oboljelima od Alzheimera.

- Balerina će uvijek biti balerina. Slušanje skladbe njezinog života probudilo je uzbuđenje i razne emocije - napisala je udruga u opis videa koji je prokomentirala i koreografkinja i direktorica kazališta, Arlene Phillips:

- Video je slomio moje srce. Povratak sjećanja i tuga na njezinom licu su zaista dirljivi... Neprocjenjivo je to što glazba može vratiti takva sjećanja.