To je to što me zanima!

Izbaci uljeza (čitaj ženu): Iran s omota albuma briše glazbenice

eke zemlje Bliskog istoka imaju praksu prekriti glazbenice na naslovnicama albuma odjećom ili stave na njih hidžab, no Iran je tu prešao na jednu novu bizarnu razinu.
Vidi originalni članak

Na prvi pogled djeluje urnebesno, no zapravo je zabrinjavajuće. Govorimo o činjenici da je iranska mrežna stranica za glazbeni streaming imena Melovaz zabranila žene na omotima glazbenih albuma.

To su napravili tako što su koristili različite tehnike 'photoshopa' da bi ženske glazbenice potpuno uklonili s naslovnica albuma. Neke zemlje Bliskog istoka imaju praksu prekriti glazbenice na naslovnicama albuma odjećom ili stave na njih hidžab, no Iran je tu prešao na jednu novu bizarnu razinu.

Tako na stranici možete vidjeti da umjesto Taylor Swift ili Beyoncé primjerice, cover albuma sadrži samo dim ili jedno veliko ništa, nulu, kakva su zapravo i prava žena na glazbenom tržištu u Iranu, pošto je njihova pojava 'previše provokativna'.

Umjesto pjevačice Avril Lavigne koja na omotu svog albuma drži gitaru, korisnici stranice u Iranu mogu vidjeti samo gitaru koja stoji na površini vode, a na Gaginom albumu 'Joanne' samo je šešir u zraku. Na omotu njenog 'A Star is Born', samo je Bradley Cooper

 

'Muški um treba držati dalje od zabranjenih užitaka'

U tekstu portala Qantara iz 2014. godine piše da je dostupnost glazbe u Iranu osporavana jer religijski, um muškarca treba držati podalje od 'zabranjenih užitaka' kao što su vino, žene i pjesma. Neko vrijeme vlasti su pokušali smanjiti snagu glazbe tako da su na radijske postaje i televizijske kanale nametali pjesme povezane s 'patriotizmom i religiozno-političkim optimizmom da bi odvratili, obeshrabrili i promijenili srca i um ljudi u opoziciji'.

Prava žena u Iranu - gdje početi?

Žene su u Iranu strašno diskriminane - postoji 23 zabrana u iranskom zakonu za udane žene koji se odnose na putovnice, putovanje izvan kuće, odabir mjesta stanovanja i položaj u kućanstvu. Žene se ne mogu zaposliti u istim zanimanjama kao i muškarci, ne mogu imati jednaku plaću za jednaki rad, a ne postoji zakon koji bi zabranio rodnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Dalibor0704 17.11.2019.

    Tražim da se na slijedećih 50 godina iz svih muslimanskih država protjeraju sve žene. Samo im smetaju da se pokažu kao pravi frajeri.

  • Dalibor0704 24.10.2019.

    A u vrijeme Homeinija, došli su nam na brod u Laraku 2 loading mastera i kemičar za testiranje kvalitete nafte. Kemičar je inače bio mulah. Sjeli su sva trojica u salu za odmor i na TV-u 6 punih sati gledali pornjavu sa video traka. Svi su oni isti, kod kuće glume vjernike, a vani se opijaju i kurvaju. Hipokritska bagra.

  • esseGesse 24.10.2019.

    Bi li i Boža Vreća izbrisali?

Komentiraj...
Vidi sve komentare