Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

Izbaci uljeza (čitaj ženu): Iran s omota albuma briše glazbenice

eke zemlje Bliskog istoka imaju praksu prekriti glazbenice na naslovnicama albuma odjećom ili stave na njih hidžab, no Iran je tu prešao na jednu novu bizarnu razinu.

Foto: Melovaz
21 komentara

Na prvi pogled djeluje urnebesno, no zapravo je zabrinjavajuće. Govorimo o činjenici da je iranska mrežna stranica za glazbeni streaming imena Melovaz zabranila žene na omotima glazbenih albuma.

To su napravili tako što su koristili različite tehnike 'photoshopa' da bi ženske glazbenice potpuno uklonili s naslovnica albuma. Neke zemlje Bliskog istoka imaju praksu prekriti glazbenice na naslovnicama albuma odjećom ili stave na njih hidžab, no Iran je tu prešao na jednu novu bizarnu razinu.

Tako na stranici možete vidjeti da umjesto Taylor Swift ili Beyoncé primjerice, cover albuma sadrži samo dim ili jedno veliko ništa, nulu, kakva su zapravo i prava žena na glazbenom tržištu u Iranu, pošto je njihova pojava 'previše provokativna'.

Umjesto pjevačice Avril Lavigne koja na omotu svog albuma drži gitaru, korisnici stranice u Iranu mogu vidjeti samo gitaru koja stoji na površini vode, a na Gaginom albumu 'Joanne' samo je šešir u zraku. Na omotu njenog 'A Star is Born', samo je Bradley Cooper

Foto: Melovaz

Foto: Melovaz

Foto: Melovaz

Foto: Melovaz

 

Foto: Melovaz

Foto: Melovaz Foto: Melovaz

Foto: Melovaz Foto: Melovaz

'Muški um treba držati dalje od zabranjenih užitaka'

U tekstu portala Qantara iz 2014. godine piše da je dostupnost glazbe u Iranu osporavana jer religijski, um muškarca treba držati podalje od 'zabranjenih užitaka' kao što su vino, žene i pjesma. Neko vrijeme vlasti su pokušali smanjiti snagu glazbe tako da su na radijske postaje i televizijske kanale nametali pjesme povezane s 'patriotizmom i religiozno-političkim optimizmom da bi odvratili, obeshrabrili i promijenili srca i um ljudi u opoziciji'.

Prava žena u Iranu - gdje početi?

Žene su u Iranu strašno diskriminane - postoji 23 zabrana u iranskom zakonu za udane žene koji se odnose na putovnice, putovanje izvan kuće, odabir mjesta stanovanja i položaj u kućanstvu. Žene se ne mogu zaposliti u istim zanimanjama kao i muškarci, ne mogu imati jednaku plaću za jednaki rad, a ne postoji zakon koji bi zabranio rodnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message