To je to što me zanima!

Kako to misliš MDCCCCIII? Ili se HŽ žešće blamira ili mi stvarno ne znamo rimske brojeve...

Svi smo u školi učili rimske brojeve, neki su ih naučili, većina ih je zaboravila. Ako ste štreber kao i mi, onda ste svakako primijetili godinu nastanka zgrade već spomenute zgrade
Vidi originalni članak

Dok čekamo objašnjenje stručnjaka, možda se netko među komentatorima naše i pojasni nam bizaran natpis na upravnoj zgradi Hrvatskih željeznica u zagrebačkoj Mihanovićevoj ulici.

Svi smo u školi učili rimske brojeve, neki su ih naučili, većina ih je zaboravila. Ako ste štreber kao i mi, onda ste svakako primijetili godinu nastanka zgrade već spomenute zgrade.

ZAMUĆENA, IZBRISANA... Tajne lokacije koje je Google Maps sakrio: 'Zašto se ne vidi dio Preradovićeve ulice?'

 Na njoj rimskim brojevima piše da je nastala godine MDCCCCIII, no nama se čini da taj broj ne postoji. U laganom prijevodu na arapske brojeve, ta bi godina označavala 1903. godinu, iako bi taj broj onda u rimskim glasio: MCMIII. U školi su nas učili da se isto 'slovo' u rimskim brojevima ne ponavlja više od tri puta, pa kako ona četiri C (stotice) u natpisu?

I tako nastade još jedan misterij, uz onaj, još uvijek neodgovoreni - zašto se Preradovićeva ulica ne vidi na Google Street Viewu?

Hrvatske željeznice vlasnici su iznimno atraktivnih nekretnina diljem Hrvatske, a u raskošnoj palači u centru Zagreba od pet milijuna eura stoluje Uprava državne kompanije.

JEZIVO Ukleta mjesta u Zagrebu: Tajne lokacije koje opsjedaju duhovi

Zgrada u Mihanovićevoj ulici 12 prostire se na raskošnih 2000 četvornih metara, s podrumom, prizemljem, dva kata i potkrovljem. 

U monumentalnoj palači, koja je zaštićena kao spomenik kulture, smještene su uprave svih pet društava Hrvatskih željeznica: HŽ Holdinga, HŽ Putničkog prijevoza, HŽ Vuče vlakova, HŽ Carga i HŽ Infrastrukture.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • ajetodoo 04.09.2020.

    I u današnje vrijeme postoji paradoks , gledajući sa aspekta rimskih brojeva. XL bi u tom slučaju trebalo biti manje od L.

  • ante-portas 03.09.2020.

    Pitali u Americi narod na ulici jel znaju da djeca u skoli moraju uciti arapske brojeve. Vecina se zgrazala nad tom cinjenicom. Usput, Medju Arapima je cvjetala znanost do dolaska islama, nakon toga vise nisu nista podarili svijetu pametno.

  • nebojša r 03.09.2020.

    Jel znate šta je 4M?😀😀😀

Komentiraj...
Vidi sve komentare