To je to što me zanima!

Lipicanac Tulipan Toplica iz đakovačke ergele voli pilates

Pastusi su mirniji, a njihove su družice katkad tvrdoglave, pa kad nešto neće, onda - neće. Tulipan je zaigran i za kocku šećera veselo je istrčao te se izigrao loptom
Vidi originalni članak

Ovdje u pastuharnici je 40-ak pastuha te jedna ždrebica. I nikog od njih ne zanima lopta, iako svatko od njih ima svoje igre koje ih zanimaju. Naravno, u slobodno vrijeme, jer se s njima svaki dan radi kako bi bili što bolji ili najbolji, što oni i jesu. O tome svjedoči samo dio pehara i priznanja u hodniku upravne zgrade.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kazuje nam to jahačica Katarina Ćorić (22), koja jaše od svoje sedme godine, dok miluje Tulipana Toplicu, pastuha Državne ergele lipicanaca Đakovo.

Tulipan Toplica jednostavno uživa igrati se loptom za pilates.

- Slučajno sam primijetila njegovo zanimanje za loptu. I mene je iznenadio, mada sam s njim svaki dan otkad je došao k nama u Đakovo iz staja matičnog stada lipicanaca u Ivandvoru - kaže Katarina. Svi u ergeli znaju svoj posao, dodaje.

- Ali vrhunac zadovoljstva je kad ih nešto naučimo i kad to pokažemo drugima. To su nevjerojatne životinje, imaju osjećaje, poput nas ljudi. Nekad im se ne da nešto raditi, uhvati ih fjaka, samo bi po cijeli dan stajali i ništa ne bi radili.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Takav je i Tulipan, kojeg od milja zovem Daso. Na taj se nadimak rado odaziva - nasmijala se Katarina.

Za njega kaže da je potkupljiv.

- Ako mu se nešto ne da raditi, pustim ga jedno vrijeme, ali mu tad ne dam kocku šećera. Onda odlazi onomu koga god vidi u nadi da će dobiti slatkiš. Ali ja prije popustim nego što on pokaže volju za radom i nagradim ga jer znam da će to opravdati - kaže Katarina, kojoj s konjima pomaže sestra Ivna (24).

Tulipan je, dok smo bili u jahaonici, isprva bio znatiželjan, htio je vidjeti što u drugoj prostoriji rade majstori koji su montirali dizalo, pa je otišao do zrcala i ogledao se. Lopta ga u tom trenu nije zanimala, ali je kocka šećera učinila “čudo”. Htio je loptu zagristi zubima. Nakon igre istrčao je nekoliko krugova u jahaonici, pokazujući svu svoju snagu i ljepotu.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • lorena003 01.02.2019.

    Nadam se da ovaj ipak neće ići u privatne obilaske kod "uvaženih" pojedinaca 🤔

  • umjereni pacifist 01.02.2019.

    jel to taj konj posavljak???

  • stipo1304 01.02.2019.

    samo nemoj da mu lopta odskakuta na prugu

Komentiraj...
Vidi sve komentare