To je to što me zanima!

Mitski grad: Kakve sve tajne krije ruševina u Tihom oceanu?

Izgubljeni svijet Atlantide nakon brojnih godina možda je napokon nađen. Satelitske snimke prikazane na Science Channelu ukazuju na mogućnost nalaska ovog mitskog grada u Pacifiku
Vidi originalni članak

Nove satelitske snimke antičkog grada usred Pacifičkog oceana ponovno su aktualizirale mit o postojanju Atlantide. Arheolozi će uskoro početi istraživati grad Nan Madol koji zbog svojeg specifičnog izgleda podsjeća na opise Atlantide iz Platonovih spisa.

Grad je odvojen raznim kanalima te se smatra "Pacifičkom Venecijom".

- Izgleda da Nan Madol predstavlja prvi pokušaj istraživanja Pacifičkih otoka i njihove povijesti. Po mom mišljenju, Nan Madol je bio glavni grad u svojem začetku. Bilo je to sjedište političke moći, centar najvažniji religijskih rituala i mjesto gdje su se glavešine mogle odmarati, izjavio je Mark McCoy, vođa istraživanja.

Nan Madol bio je glavni grad dinastije Saudelur  do otprilike 1628., a smatra se da je građen kroz nekoliko stoljeća. Njegova struktura i dan danas stoji i smatra se građevinskim čudom.

Za izgradnju je bilo potrebno donijeti i posložiti oko 1,850 tona crnog kamenja svake godine, iako populacija od tek 30.000 stanovnika nije imala nikakve tehnologije koje postoje danas. Građevine Nan Madola izgrađene su od čak 750.000 tona kamenja.

Samo ime grada znači "prostori između" i referira se na brojne kanale na kojima je izgrađen, a koji se izmijenjuju i preklapaju unutar samih današnjih ruševina.

Grad je otkriven 1928. i bio je najveće nadahnuće autoru H.P. Lovecraftu za stvaranje fikcionalnog grada R'lyeh iz njegove priče "Zov Cthulhua".

Idi na 24sata

Komentari 17

  • jluci82 08.11.2017.

    Pacifida......bwahahahahahahahahahaha.....

  • sexy_trubadur 07.11.2017.

    bas ,atlantidu trazimo u tihom oceanu ,a civilizaciju ;Mu u atlanskom ,,a Lemuriju ,,,najverojatnije u hrvatskoj ,,

  • pijun 07.11.2017.

    Idemo ponovo antički grad usred Pacifika ne može biti jer pojam antika veže se za kulture nastale na obalama Sredozemnog mora oko 1200 pr. n. e. do 600 n.e. Pa postoji Wikipedija sto mu bubnjeva Darkwooda

Komentiraj...
Vidi sve komentare