Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Mitski grad: Kakve sve tajne krije ruševina u Tihom oceanu?

Izgubljeni svijet Atlantide nakon brojnih godina možda je napokon nađen. Satelitske snimke prikazane na Science Channelu ukazuju na mogućnost nalaska ovog mitskog grada u Pacifiku

Nan Madol
Foto: Daily Mail
17 komentara

Nove satelitske snimke antičkog grada usred Pacifičkog oceana ponovno su aktualizirale mit o postojanju Atlantide. Arheolozi će uskoro početi istraživati grad Nan Madol koji zbog svojeg specifičnog izgleda podsjeća na opise Atlantide iz Platonovih spisa.

Grad je odvojen raznim kanalima te se smatra "Pacifičkom Venecijom".

- Izgleda da Nan Madol predstavlja prvi pokušaj istraživanja Pacifičkih otoka i njihove povijesti. Po mom mišljenju, Nan Madol je bio glavni grad u svojem začetku. Bilo je to sjedište političke moći, centar najvažniji religijskih rituala i mjesto gdje su se glavešine mogle odmarati, izjavio je Mark McCoy, vođa istraživanja.

Nan Madol | Autor: Daily Mail Foto: Daily Mail

Nan Madol bio je glavni grad dinastije Saudelur  do otprilike 1628., a smatra se da je građen kroz nekoliko stoljeća. Njegova struktura i dan danas stoji i smatra se građevinskim čudom.

Za izgradnju je bilo potrebno donijeti i posložiti oko 1,850 tona crnog kamenja svake godine, iako populacija od tek 30.000 stanovnika nije imala nikakve tehnologije koje postoje danas. Građevine Nan Madola izgrađene su od čak 750.000 tona kamenja.

Samo ime grada znači "prostori između" i referira se na brojne kanale na kojima je izgrađen, a koji se izmijenjuju i preklapaju unutar samih današnjih ruševina.

Grad je otkriven 1928. i bio je najveće nadahnuće autoru H.P. Lovecraftu za stvaranje fikcionalnog grada R'lyeh iz njegove priče "Zov Cthulhua".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message