To je to što me zanima!

Na Medvedgradu postavljeno 10 hotela za solitarne pčele

Postavljanje hotela za pčele je projekt pod nazivom GigaBEEtno, kojim A1 Hrvatska i Go2Digital žele istaknuti važnost solitarnih ili pčela samica koje ne prikupljaju veće količine meda
Vidi originalni članak

Deset manjih hotela za pčele postavljeno je na Medvedgradu u Parku prirode Medvednica gdje čekaju nove stanare - pčele, ključne za opstanak cijelog ekosustava, a nažalost ugrožene zbog ljudskog djelovanja, priopćila je u četvrtak A1 Hrvatska, koja provodi taj projekt.

"Zadovoljstvo nam je što će hoteli za solitarne pčele obogatiti ponudu našeg Centra za posjetitelje Medvedgrad i Parka i pridonijeti širenju svijesti o važnosti djelovanja pčela za opstanak i očuvanje ekosustava", istaknula je ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač.

Krajem prošle godine otvoren je Centar za posjetitelje Medvedgrad gdje posjetitelji mogu saznati o prirodnoj i kulturnoj baštini Medvednice. Značajan broj posjetitelja su djeca školskog uzrasta koju podučavamo važnosti zaštite i očuvanja prirode te pravilima ponašanja u Parku, kaže Popijač.

Postavljanje hotela za pčele je projekt pod nazivom GigaBEEtno, kojim A1 Hrvatska i Go2Digital žele istaknuti važnost solitarnih ili pčela samica. One za razliku od medonosnih ne prikupljaju veće količine meda u svoje nastambe već žive osamljenički život tako da svaka ženka radi svoje gnijezdo u tlu ili nekom pogodnom mjestu gdje gradi zemljane komore za jaja i uzgajanje larvi.

Solitarne pčele zbog nedostatka zaliha hrane izlaze i lete na nižim temperaturama od medonosnih pčela.

GigaBEEtno podržava svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, po čijim podacima se od oko 20.000 vrsta pčela u svijetu oko 1600 nalazi u Hrvatskoj i regiji. Iznimno su važne za očuvanje biološke raznolikosti, bez njih bi ljudi ostali bez jagoda, trešanja, krušaka i mnogih drugih namirnica i biljaka.

Pčele zbog širenja gradova i ljudske aktivnosti imaju sve manje pristupa prirodnim nastambama, zbog toga A1 Hrvatska postavlja hotele za pčele te educira korisnike o važnosti i očuvanju tih insekata.

Do sada su postavljena tri velika hotela za pčele na području Zagreba - ispred A1 kampusa na Žitnjaku, u dvorištu Hale te u Botaničkom vrtu PMF-a.

"Projektom GigaBEEtno djelujemo na skupinu životinja koje su ključne za opstanak cijelog ekosustava, zato smo se u novoj fazi projekta povezali s Parkom prirode Medvednica, kako bi se o pčelama brinuli tamo gdje ih ima najviše i gdje će se postići zamjetni rezultati - u zelenilu zagrebačke gore“, poručila je direktorica korporativnih komunikacija A1 Hrvatska Dubravka Štefanac Vinovrški.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare