To je to što me zanima!

Nedovoljno švicarski: Toblerone će ostati bez planine na omotu

Zbog švicarskih zakona o proizvodnji i odluke o selidbi pogona u Slovačku, Toblerone će morati mijenjati prepoznatljivi izgled - kultnu planinu zamijenit će generična
Vidi originalni članak

Toblerone neće više imati poznatu planinu Matterhorn na pakiranju. Zbog selidbe dijela proizvodnje u Slovačku, ova slastica neće moći udovoljavati zakonskoj definiciji "švicarskog" koja je na snazi od 2017., prenosi Yahoo

Švicarski zakoni su karakteristični po tome da mlijeko i mliječni proizvodi moraju biti proizvedeni  od 100 posto sirovina upravo te zemlje, dok za ostale vrijedi pravilo o proizvodnji od 80 posto švicarskih sirovina. U to jedino ne spadaju izuzeci koje nije moguće nabaviti iz Švicarske, poput kakaa. Kako Mondelez International Inc., američka matična tvrtka koja posjeduje marku čokolade, seli dio Tobleroneove proizvodnje u  Bratislavu, ona više neće udovoljavati zakonskoj definiciji „švicarskog“. 

Zakon pokriva i korištenje švicarskih simbola, uključujući teritorijalne, pa će se iz pakiranja morati maknuti i kultna planina Matterhorn - zamijenit će ju generični vrh. Na novom pakiranju koji će biti dostupan na policama ovog ljeta izbacit će i oznaku „made in Switzerland“, prenosi The Washington Post. Podsjećamo, Toblerone je i 2016. imao kontroverznu odluku - promjenom dizajna proizvoda smanjili su njegovu gramažu, no odluka je zbog kritika promijenjena dvije godine kasnije. 

Proizvodnja poznate čokolade datira iz 1908. godine, iz švicarskog Berna i doma osnivača Theodora Toblera. Od tud dolazi i inspiracija za prepoznatljivi oblik i logo, no osim gubitka prepoznatljivosti, proizvođači imaju još razloga za zabrinutost. Studije su pokazale da proizvodi koji su napravljeni u Švicarskoj su prodani za 20 posto višu cijenu u usporedbi s onima koji su proizvedeni u ostalim zemljama.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Duncan 07.03.2023.

    Cuj svicarski simbol planina, inace samo Svicarska ima planine, u ostalim drzavama samo nizine i more

  • antimunjenih 07.03.2023.

    I tako kod nas dolazi zadnje smece po visim cjenama od originala pa ovo necemo ni primjetit.

  • sarcasmo 07.03.2023.

    Švicarska tragedija

Komentiraj...
Vidi sve komentare