To je to što me zanima!

Njihovom kanalizacijom teku zlato i srebro od 3,1 milijuna $

Kroz odvodni sustav diljem Švicarske svake godine prođe 43 kilograma zlata i 3 tone srebra. Značajnija je količina zamijećena u kantonu Juri, zbog razvijene industrije satova u kojoj se zlato koristi kao ukras
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa švicarskoga Instituta tehnologije ispitivali su postrojenja za pročišćenje otpadnih voda diljem zemlje te ustanovili da kroz odvodni sustav svake godine prođu 43 kilograma zlata i 3 tone srebra čija se vrijednost procjenjuje na 3,1 milijuna dolara.

Uz zlato i srebro u mulju su pronađeni i drugi metali poput tantala i germanija koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru. U prosjeku oko 70 posto svjetskog zlata prolazi kroz švicarske rafinerije, javlja HRT

- Često čujete priče o ljutitim supružnicima koji u gnjevu bacaju prstenje u wc školjke, no ovdje, nažalost nismo pronašli nakit - kaže u smijehu autor izvješća Bas Vriens.

Istraživanja su provedena u 64 postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda širom Švicarske. Istodobno je riječ o prvom sustavnom istraživanju otpadnih voda provedenom u švicarskim gradovima.

Količina zlata i srebra u otpadnim se vodama mjeri u mikrogramima ili čak nanogramima, pa nije vrijedno tragati za ovim ostacima plemenitih metala osim u iznimno rijetkim slučajevima.

Distribucija određene količine rijetkih materijala varira ovisno o dijelu Švicarske. Značajnija je količina zamijećena u kantonu Juri, zbog razvijene industrije satova u kojoj se zlato koristi kao ukras.

Znanstvenici tvrde da koncentracije zlata pronađene u otpadnim vodama ne predstavljaju rizik za okoliš. Njihova je količina ispod granica koje ugrožavaju ljudske živote, a ponovna eksploatacija tog plemenitog metala u većem dijelu zemlje ne bi bila isplativa. No nekoliko je gradova u kojima zamisao o vađenju zlata iz kanalizacije ne bi bila neutemeljena.

Riječ je o Ticinu, gradu s rafinerijom plemenitih metala. Njihova koncentracija u otpadnim vodama bila bi dovoljno visoka da opravda sredstva koja bi se morala uložiti u eksploataciju. 

Švicarske vlasti još nisu odlučile što će sa zlatom iz kanalizacije.

Možda zvuči nevjerojatno, ali iduća zlatna groznica možda upravo bude u - švicarskoj kanalizaciji!? 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • KALIMERO 17.10.2017.

    Kod nas se baca smeće dok se u drugim zemljama reciklira. Kod nas komunalna poduzeća naplačuju odvoz smeća umjesto da plačaju nama za to jer ga mogu reciklirat i zaradit na njemu. Kod nas se plastika baca a 1kg plastike je 1l goriva!!! Kod nas se elektronika baca a puna je zlata ... Što mislite koliko mi stotina milijuna bacimo u smeće. I još nešto svako staro odlagalište smeća koje je zatrpano zapravo je budući rudnik ... jer je u to vrijeme bilo neisplativo recikliranje ... danas tehnologija postoji!!! Eto neko je uskladištio da bi kasnije zaradio i to duplo za zbrinjavanje od države i građana i reciklažom ....

  • Gledatelj 14.10.2017.

    Imaju toliko love da jedu zlato i srebro. I seru zlato i srebro. A Hrvati seru govna. Smrdljiva govna iz konzuma.

  • najiram 10 14.10.2017.

    a kuljko tek zlata proteće rijekom dravom i nikom nikaj...

Komentiraj...
Vidi sve komentare