To je to što me zanima!

Misterij: Amerikanci su letjeli u svemir zahvaljujući Titu!?

Znamo da je Hladni rat donio napredak u razvoju tehnologije, pogotovo u takozvanoj svemirskoj utrci, no nepoznat je detalj da su tu veliku ulogu odigrali Jugoslaveni
Vidi originalni članak

Tako barem tvrde Boštjan i Žiga Virc, autori koji dovršavaju zanimljiv dokumentarni film imena "Houston, we have a problem".

U njemu se govori o tome kako je Jugoslavija razvijala vlastiti svemirski program zahvaljujući dnevnicima Hermana Potočnika, kapetana inženjerskih postroji Austro-Ugarske, čija se knjiga iz 1928. godine "Das Problem der Befahrung des Weltraums - der Raketen-motor" (O problemu svemirskog leta - raketni motor), smatra temeljnim djelom u kojem se elaborira modularna svemirska stanica, geostacionarna orbita i komunikacijski sateliti.

Priča dalje kaže da je Drug Tito u ožujku 1961. godine sveukupno znanje prepustio Amerikancima, koji su nedugo potom napokon dostigli SSSR i otišli u svemir.

Broz je u zamjenu dobio političku podršku Bijele kuće, ali i ogroman novac, pa se u filmu između ostalog navodi podatak da je u jugoslavenski državni proračun u jednom trenutku uplaćeno dvije i pol milijarde dolara.

Što će još sve autori otkriti ostaje nam da pričekamo budući da će film biti dovršen početkom 2013. godine, no već je sada jasno da će izazvati brojne kontroverze.

Pogledajte najavu!

Idi na 24sata

Komentari 245

  • AnđelaCvitković 29.02.2012.

    Kad čitam o Jugoslaviji poželim da sam se rodila u to vrijeme...

  • lozinka 21.02.2012.

    Amerikanci nisu letjeli na Mjesec ! i točka

  • SavinAleksandar 14.01.2012.

    Citam ove hvalospeve o Titu. Nekd mislim da su nekrofilni. ja takvim ovde u Srbiji imam obicaj da kazem: Svetom Savi-ocu srpske drzavnosti-pevamo jedan dan u godini, a vi svaki dan na svakom mestu kao je bilo svaki dan mesa za vreme Tita.

Komentiraj...
Vidi sve komentare