Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
245 komentara

Misterij: Amerikanci su letjeli u svemir zahvaljujući Titu!?

Znamo da je Hladni rat donio napredak u razvoju tehnologije, pogotovo u takozvanoj svemirskoj utrci, no nepoznat je detalj da su tu veliku ulogu odigrali Jugoslaveni

screenshot
Video: youtube
245 komentara

Tako barem tvrde Boštjan i Žiga Virc, autori koji dovršavaju zanimljiv dokumentarni film imena "Houston, we have a problem".

U njemu se govori o tome kako je Jugoslavija razvijala vlastiti svemirski program zahvaljujući dnevnicima Hermana Potočnika, kapetana inženjerskih postroji Austro-Ugarske, čija se knjiga iz 1928. godine "Das Problem der Befahrung des Weltraums - der Raketen-motor" (O problemu svemirskog leta - raketni motor), smatra temeljnim djelom u kojem se elaborira modularna svemirska stanica, geostacionarna orbita i komunikacijski sateliti.

Priča dalje kaže da je Drug Tito u ožujku 1961. godine sveukupno znanje prepustio Amerikancima, koji su nedugo potom napokon dostigli SSSR i otišli u svemir.

Broz je u zamjenu dobio političku podršku Bijele kuće, ali i ogroman novac, pa se u filmu između ostalog navodi podatak da je u jugoslavenski državni proračun u jednom trenutku uplaćeno dvije i pol milijarde dolara.

Što će još sve autori otkriti ostaje nam da pričekamo budući da će film biti dovršen početkom 2013. godine, no već je sada jasno da će izazvati brojne kontroverze.

Pogledajte najavu!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message