To je to što me zanima!

VIDEO U Dalmaciji uhvatli grdosiju: 'Mirna je, ne grize'

Bili smo u Hrvatskoj na ljetovanju, ali nismo mogli odoljeti da malo potražimo zmije, napisali su ispod videa Matej i Zuzana Dolinay, koji su u Dalmaciji uspjeli uhvatiti i snimiti kravosasa
Vidi originalni članak

Četveroprugi kravosas (Elaphe quatuorlineata) jedna je od najvećih zmija Europe. Obično je vrlo mirna vrsta, nije otrovnica i prekrasna je. Nedavno smo bili u Hrvatskoj na ljetovanju, ali nismo mogli odoljeti da malo potražimo zmije, napisali su ispod deset minuta dugog videa Matej i Zuzana Dolinay, koji putuju svijetom i dokumentiraju razne vrste zmija, a put ih je odveo i u Dalmaciju gdje su uspjeli uhvatiti kravosasa.

Pogledajte video:

- U ovom videu vidjet ćete kako smo uhvatili zmiju te je snimili i fotografirali u njenom staništu. Ova zmija s četiri pruge bila je stara i bez repa - dodaju.

Šetajući šumom, ugledali su kravosasa zavučenog ispod kamenjara. Kako se radi o zmiji koja nije agresivna i nije otrovnica bez straha su ga uzeli u ruke i ispričali po čemu je sve specifičan. Na kraju videa spustili su ga i on je odgmizao dalje svojim putem.

Matej i Zuzana pokrenuli su Living Zoology studio 2015. godine.

NIJE RIJETKA U ZAGREBU Učenici ispred zagrebačke škole pronašli zmiju: 'Prestrašili su se, mislili su da je poskok'

- Oboje smo studirali zoologiju i već kao studenti producirali smo dokumentarne filmove o divljini, o životu divljih životinja, zoološkim istraživanjima i ekološkim problemima. Naša glavna specijalizacija je snimanje divljih otrovnih i neotrovnih zmija. Informiramo o prirodnoj povijesti zmija, sukobu ljudi i zmija diljem svijeta i mnogim drugim temama vezanim uz ove gmazove. Već smo organizirali mnoge ekspedicije u tropske krajeve svijeta s ciljem pronalaska i snimanja zmija - stoji u opisu kanala.

Do sada su radili u Ugandi, Južnoj Africi, Madagaskaru, Indiji, Indoneziji, Arizoni, Peruu ili Kostariki, a na listi se sada našla i Hrvatska.

Kravosas je prepoznatljiv po svojim prugama, u Hrvatskoj obitava na čitavom obalnom području i nekim otocima.

POGLEDAJTE SNIMKU 'Izronio sam iz mora i snimio zmijurinu. Imala je dva metra'

O njoj nam je ranije pričao i uzgajivač zmija Neven Vrbanić čija zbirka broji više od stotinu primjeraka zmija.

- Ima ih na otocima, česte su primjerice na Lošinju. Odmah ga poznajem po njegovim prugama - kazao nam je Vrbanić.

Može narasti do čak 260 centimetara duljine što ga čini našom najduljom zmijom, iako su jedinke najčešće duge oko 150 centimetara. Ime je dobio po krivom mitu da kravama siše mlijeko. Iako velika, to je dobroćudna zmija što se može vidjeti i iz ovog videa.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • gargamel 100% 17.08.2022.

    Gosponu kaznu za uznemiravanje hrvatskih, zakonom, zaštićenih životinja. Zamalo ju je raspolovio. Sirota zmijica. će sada imati PTSP, kaj nije tak loše. Možda dobije penziju

  • Orfej 11.08.2022.

    Nije agresivna? To je piton. Napala bi sigurno malo dijete ili bebu.

  • Jabuka44 11.08.2022.

    Joj da hoces naletiti na poskoka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare