To je to što me zanima!

Zagreb donio odluku o trajnoj sterilizaciji pasa i mačaka

Zagrebačka Gradska skupština u ponedjeljak je na sjednici većinom glasova podržala odluku kojom se propisuje trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka
Vidi originalni članak

Po podacima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, broj napuštenih pasa i mačaka znatno se povećao u odnosu na prošlu godinu.

U prvih šest mjeseci ove godine u Sklonište je primljeno 723 psa i 218 mačaka, što je sveukupno 152 mačaka i pasa više nego u istom razdoblju lani, kad je primljeno 677 pasa i 112 mačaka, navodi se u obrazloženju odluke.

Odlukom su ujedno propisana izuzeća od obvezne sterilizacije pod uvjetom da se posjednici životinja evidentiraju u gradskom upravnom tijelu za zaštitu životinja.

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI Kastrirati psa ili ne? Spriječit ćete mnoge bolesti i probleme

Time bi se, stoji u obrazloženju, stvorila baza podataka o vlasnicima i njihovim kućnih ljubimcima koji nisu sterilizirani sa ciljem efikasnije kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i smanjenja broja napuštenih životinja.

Na području Grada Zagreba propisuje se trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka osim u slučajevima:
- ako je vlasnik psa ili mačke uzgajivač kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji koji ima rješenje o registraciji uzgoja nadležnog tijela,
- ako vlasnik psa ili mačke koji nije uzgajivač kućnih ljubimca namijenjenih prodaji ima rodovnicu za kućnog ljubimca izdanu ili nostrificiranu od strane Hrvatskog kinološkog saveza ili Saveza felinoloških društava Hrvatske,
- ako vlasnik psa ili mačke sam zbrinjava mladunčad svog kućnog ljubimca, samostalno ili udomljavanjem,
- ako vlasnik psa ili mačke ne razmnožava svog kućnog ljubimca i provodi preventivne mjere kontrole razmnožavanja,
- ako prema mišljenju doktora veterinarske medicine sterilizacija nije preporučljiva jer bi takav zahvat mogao ugroziti zdravlje ili život kućnog ljubimca. 

Odluku o trajnoj sterilizaciji pozdravili Prijatelji životinja

Odluku o sterilizaciji pozdravili su Prijatelji životinja, istaknuvši da se Zagreb time pridružio gradovima i općinama, njih više od 130, koji su se uskladili s novim Zakonom o zaštiti životinja.

Zagreb bi, napominju, osim propisivanja trajne sterilizacije, uz evidentirane izuzetke, trebao početi s kontrolom mikročipiranja koju je, prema Zakonu o zaštiti životinja, trebao provesti do 30. lipnja 2018. godine.

Kontrola mikročipiranja od izuzetne je važnosti jer kada se provede kontrola i svi psi budu označeni mikročipom i uvedeni u bazu Ministarstva poljoprivrede, lako će se i jednostavno moći pronaći skrbnik izgubljenoga ili napuštenoga psa.

Zahvaljujući tome bit će manje napuštanja pasa, a time i manjeg opterećenja gradskog proračuna. 

Odluka je, ističu, važna i za dobro funkcioniranje tek osnovanog Redarstva za životinje Grada Zagreba koje će djelovati kroz Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama.

Cijelu odluku možete pročitati OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • OpetMikiTrasi 19.12.2018.

    Znači samo psi i mačke ženskog spola su obuhvaćene ovom odlukom. Nad mužjacima još uvijek nije pronađen način kako bi se izvela sterilizacija. Time će ženke postati nepoželjne i svi će htjeti mužjake.

  • fredi22 18.12.2018.

    Nemam apsolutno ništa protiv sterilizacije/kastracije - imam četiri mačke dotepenke i sve su sterilizirane/kastrirane jer ne znam što bih s mačićima. Međutim, ne vidim da će to riješiti problem napuštenih mačaka, baš kao što ni "obvezno" čipiranje nije riješilo problem napuštenih pasa. Što mi vrijedi što sam se pobrinula da moje mačke ne donose na ovaj (i za ljude i za životinje vrlo okrutan) svijet, kada u mom kvartu svako malo netko ostavi mačiće za koje u Zagrebu NE POSTOJI prihvatilište! Na koji način će ova gradska odluka doprinijeti da neodgovorni ljudi štence i mačiće ne ostavljaju drugim sugrađanima na brigu??? Nekada sam bila aktivan član udruga za zaštitu životinja, prestala sam se time aktivno baviti prije nekoliko desetaka godina jer po pitanju zbrinjavanja napuštenih životinja u Zagrebu nije bilo gotovo nikakvog napretka, a dan danas imam isti problem - kada pronađem napuštenu životinju nemam kuda s njom. Koje je rješenje? Svaku dovesti u stan kada dođe zima pa nakupiti toliko mačaka u stanu da se susjedi počnu žaliti? O suživotu velikog broja životinja u malom prostoru valjda ne trebam ništa pisati. Vjerojatno ću prije dočekati svoju smrt nego što će Zagreb iznaći rješenje za humano zbrinjavanje napuštenih životinja.

  • Karlo72 18.12.2018.

    Ispravno,tako je u većini europskih zemalja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare