To je to što me zanima!

3, 2, 1, kuhaj! Temfani zec i sipa po receptu slavnih kuhara

U tjednu nakon finala kandidate RTL-ova showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’ zamijenili su vrhunski chefovi koji su pripremili jela poput brudeta od jegulja, ričeta...
Vidi originalni članak

Iako je natjecanje došlo kraju, a mlada Anka odnijela pobjedu u finalu, serijal “Tri, dva, jedan - kuhaj!” nastavio se s emitiranjem još jedan tjedan. Dvanaest poznatih profesionalnih kuhara i šefova kuhinja otvorilo je gledateljima vrata svog zanata i otkrilo male tajne kulinarstva. Temfani zec (zec pirjan u umaku od mesa i povrća), brudet od jegulja, sipa s mladim bobom i ričet s buncekom samo su neka od jela vrsnih chefova. 

Među njima se našao i Tomislav Špiček, koji je za ovu prigodu obukao kuharsku kutu, stao pred štednjak i gledateljima podijelio nekoliko savjeta u spremanju tradicionalnih zagorskih jela. Na pitanje bez kojih namirnica ne može u svojoj kuhinji, Špiček odgovara: 

- Svježe trave, primjerice, ružmarina i bosiljka, zatim jaja, jer bez jaja ne možete u kuhinji napraviti gotovo ništa, te dobroga i kvalitetnoga komada ribe ili mesa. Kada kod kuće pripremamo ćevape, nikad ne kupujemo gotove, nego kupimo meso pa radimo smjesu dodavanjem začina i drugih sastojaka. Nedjeljni ručak je moj omiljeni tjedni obrok, a na jelovniku obvezno moraju biti juha s domaćim rezancima, kuhana govedina i hren - ispričao je. 

Među prijedlozima za sezonska jela našla se sipa s bobom koja se može pripremiti na više načina. Bob možete skuhati i posebno u posoljenoj vodi te prije kraja dodati sipama, promiješati i pirjati nekoliko minuta da se okusi povežu.

Uz domaći kruh do zdravih i slasnih jela

Kuhari su u zadnjem tjednu showa gledateljima pokazali razliku između modernog i tradicionalnog načina pripremanja hrane. Na pitanje kako se zdravije hraniti, kuhari se slažu da je domaće najbolje. Uključite li u prehranu bilje iz začinskog vrta i domaći kruh, jela će biti slasnije.

Sipa s bobom

Sastojci: kg sipe ili liganja, 50 dag boba, luk (krupnije narezan), 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana), peršin (sitno nasjeckan), dl bijelog vina, voda ili riblji temeljac, mažuran, kadulja, maslinovo ulje, sol, papar  

Priprema: Očistite i narežite sipu na komadiće te odstranite crnilo. Propirjajte luk na maslinovu ulju pa dodajte češnjak, peršin i sipu. Zalijte s malo bijelog vina i kuhajte na laganoj vatri. Posolite i popaprite prema želji. Svako malo podlijevajte vinom i vodom ili ribljim temeljcem. Dodajte bob, mažuran i kadulju te pirjajte dok bob i sipa ne budu mekani. Prema želji, dodajte malo crnila od sipe i promiješajte. Pospite nasjeckanim peršinom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • vlastpri 17.06.2014.

    napravila, ludilo :)

  • KristianŠimek 14.06.2014.

    tototootot

Komentiraj...
Vidi sve komentare